Praktikområden

Det finns sju olika praktikområden. När du ansöker kan du välja max två områden.

Barn och unga

Du tar hand om barn och unga på förskola, fritidshem eller fritidsgård. Du deltar exempelvis i lek, aktiviteter och måltider. Utdrag ur belastningsregistret är ett krav för att kunna praktisera! Blankett för att söka utdrag ut belastningsregistret, extern webbplats 

Butik

Du hjälper till i någon slags butik, exempelvis mat- eller klädbutik. Att möta kunder, packa upp varor, hjälpa till på lagret och med städning är exempel på vanliga praktikuppgifter.

Förening och fritid

Praktik främst inom föreningslivet. Du hjälper exempelvis till som ledare på olika aktiviteter för barn och unga inom kultur eller sport, sköter material, lokaler och enkla kontorsuppgifter. Utdrag från belastningsregistret kan behövas. Blankett för att söka utdrag ut belastningsregistret, extern webbplats 

Hotell och restaurang

Du hjälper till med service på hotell, restaurang eller café. Exempel på praktikuppgifter är att packa upp varor, hjälpa till att förbereda och servera mat (all sorts mat och dryck), städa, bädda och att möta kunder.

Kultur och media

Praktik inom allt möjligt som har med kultur och media att göra. Exempelvis som värd på bibliotek och museum. Dina praktikuppgifter kan vara administrativa, men fokus är på mer kreativa uppgifter såsom att samla in information, fotografera och skriva texter, spela teater och musik eller att vara med och genomföra arrangemang.

Trädgård och underhåll

Du hjälper till inom vaktmästeri, verkstad, lager eller trädgårdsskötsel. Vanliga praktikuppgifter är exempelvis att måla, städa, flytta eller att rensa rabatter.

Vård  och omsorg

Praktik exempelvis på vårdboende, daglig verksamhet eller inom hemtjänsten. En social och omvårdande praktik. Du hjälper till vid måltider och på olika aktiviteter såsom promenader, spel eller läsning. Inom vården finns vissa riktlinjer för hygienkrav som du måste följa, såsom att hålla händerna rena och ha rätt klädsel. Riktlinjer för arbete inom vård och omsorg, pdf (pdf, 364.9 kB)

Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Om du vill ha svar på en fråga hittar du kontaktuppgifter här.

Senast ändrad: 2018-03-29 16:22