Frågor och svar
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna. Klicka på en fråga för att se svaret. Om du inte hittar svaret på din fråga kan du maila oss: ungisommar@malmo.se.
Praktisera genom Ung i sommar
1. Vad innebär det att praktisera?
Ungdomar som är mellan 16–19 år och är folkbokförda i Malmö kan söka sommarpraktik hos Ung i sommar. Under fyra veckors praktik får du arbetslivserfarenhet, en meningsfull fritidssysselsättning och tjänar samtidigt dina egna pengar.
Du ska under handledning prova passande arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Det finns inga krav på att du ska kunna något innan du börjar.
2. När är praktikperioderna?
Praktikperioder 2025
- Praktikperiod 1: 16 juni–11 juli
- Praktikperiod 2: 14 juli– 8 augusti
3. Hur gammal måste jag vara?
Du måste vara född mellan 2006–2009 och folkbokförd i Malmö.
4. Inom vad kan jag praktisera?
Praktikplatserna delas in i olika praktikområden, administration, barn och unga, förening och fritid, kultur, trädgård och underhåll, vård och omsorg.
Söka praktik
5. Hur ansöker jag?
Ansökan är öppen 20 februari–3 april. En länk till ansökan kommer upp här på hemsidan när ansökan är öppen.
6. Om jag inte ansöker i tid, kan jag ändå få en praktikplats?
Nej, du måste ansöka under ansökningstiden. Efter att ansökan är stängd har Ung i sommar ingen möjlighet att efterregistrera.
7. Vad är Mina sidor?
När du har gjort din ansökan får du tillgång till Mina sidor. Där kan du logga in och se din ansökan och ändra dina kontaktuppgifter.
På Mina sidor kan du också se om du har fått en praktikplats.
8. Jag har fyllt i fel e-post i min ansökan. Vad gör jag?
Mejla till ungisommar@malmo.se eller ring oss på 040-34 23 23 så hjälper vi dig.
9. Kan jag ändra i min ansökan?
Så länge ansökan är öppen kan du själv ändra dina val i din ansökan.
10. Har du skyddat ID och vill ansöka till Ung i sommar?
Ring oss på 040-34 23 23 så registrerar vi din ansökan åt dig. Det är viktigt att du inte gör ansökan på egen hand och att du inte mejlar oss uppgifter. Detta för att vi ska kunna hantera dina uppgifter på ett säkert sätt.
11. Saknar du ett svenskt personnummer?
För att kunna söka till Ung i sommar behöver du ett svenskt personnummer.
När du har ansökt
12. Hur fördelas praktikplatserna?
Alla praktikplatser lottas utifrån de val som du gjort i din ansökan.
13. Jag har ordnat en praktikplats själv. Kan jag praktisera där?
Nej, det kan du inte. Ung i sommar tar fram och kvalitetssäkrar de platser som lottas ut.
14. När och hur får jag reda på om jag har fått en praktikplats?
Från maj månad börjar platser att lottas ut. Alla som lottas till en praktikplats får ett SMS och ett mejl om detta. Se därför till att du har registrerat rätt mobilnummer och mejladress i din ansökan.
15. Hur söker jag en praktikplats på Lediga listan?
Om du ansökt till Ung i sommar, men inte blivit lottad till en plats genom den stora lottningen - då kan du själv söka bland praktikplatser inne på Lediga listan.
Lediga listan hittar du inne på Mina sidor.
OBS! Praktikplatserna på Lediga listan kan ibland ligga utanför Malmö. Det kan även vara en plats som exempelvis bara har praktik fyra timmar per dag, har med djurskötsel att göra, eller har en annan period än övriga platser.
Läs noga vad det är för praktikplats innan du söker!
16. Vad händer när jag tackat JA till en praktikplats?
När du har tackat JA ska du ringa till din praktikplats för att presentera dig.
Bra saker att fråga:
- När ni ska ses första dagen?
- Behöver du ha på dig oömma kläder eller bekväma skor?
- Ska du ta med egen lunch? FInns det lunch att köpa i närheten av praktiken?
Information om din plats finns på Mina sidor.
17. Kan jag bli av med min praktikplats om jag tackat ja?
Du måste höra av dig till din praktikplats när du har fått en plats. Om praktikplatsen saknar kontakt med dig, eller Ung i sommar försöker få tag på dig utan att du svarar, så kan du riskera att bli av med din praktikplats.
Du kan också riskera att förlora din praktikplats om du bryter mot de praktikregler som vi kommit överens om enligt din Överenskommelse, såsom att komma försent upprepade gånger.
18. Vad händer om jag tackar NEJ till en praktikplats?
Om du väljer att tacka nej till din erbjudna praktikplats så har du inte längre kvar din plats och du kan inte heller lottas till en ny praktikplats.
19. Varför ska jag lämna ett utdrag ur belastningsregistret?
Ska du praktisera med eller omkring barn måste du beställa hem ett utdrag ur belastningsregistret (enligt bland annat skollagen 2010:800).
Din praktikplats är skyldig att kolla att du har utdraget med dig på din första praktikdag. I utdraget står det om man är dömd för något brott som gör att man är olämplig att arbeta med barn och unga.
Kuvertet får vara öppnat. Du kan behålla originalet och din handledare kan ta en kopia.
20. Hur får jag tag på ett utdrag ur belastningsregistret?
Gå in på Mina sidor under fliken ”Min plats”, där kan du kontrollera om din praktik kräver att du lämnar ett utdrag. Det ska lämnas till din handledare på första praktikdagen. Utan utdraget får du inte påbörja din praktik.
Om du har Bank-ID kan du även använda dig av polisens e-tjänst för att beställa utdraget. Kontrollera noga på Mina sidor vilket utdrag du ska beställa.
Utdraget är giltigt i 12 månader, men det kan ta flera veckor att få det. Beställ utdraget i god tid så att du inte går miste om din praktikplats.
Om praktiken
22. Hur många timmar får jag praktisera?
De flesta praktikplatser har 6,5 timmars praktik där 30 minuter är din lunch. Rasten på 30 minuter är obetald. Du ska alltid ha en halvtimmes lunchrast vid praktik över fem timmar.
Du får inte praktisera mer än 120 timmar på 4 veckor.
Du som är under 18 år får (enligt AFS 2012:3 Minderårigas arbetsmiljö) inte ha någon annan sysselsättning såsom praktik, arbete eller utbildning, som gör att du får en arbetsvecka på mer än 40 timmar.
23. Får jag praktisera på kvällar och helger?
Praktiken måste vara måndag–fredag mellan 6.00 till 20.00.
24. Hur fungerar det med lunch och raster?
Praktiserar du mer än fem timmar ska du ha en halvtimmes rast. Rast ligger utanför arbetstid och är obetald. Din handledare informerar dig om vad som gäller på din praktikplats.
25. Praktisera på midsommarafton?
På midsommarafton har vissa arbetsplatser stängt medan andra har öppet. Kolla med din handledare vad som gäller på din praktikplats.
Vill du vara ledig på midsommarafton så fråga din handledare om det är okej. Tänk på att du bara får betalt för den tid som du praktiserar.
Om du är ledig eller arbetsplatsen är stängd och du vill ta igen den tiden - fråga din handledare om det är möjligt.
26. Är jag försäkrad när jag praktiserar?
Ja, du är olycksfallsförsäkrad via Malmö stad.
27. Finns det något som jag inte får göra på praktikplatsen?
Ja, det finns det. Därför ska din handledare ha en introduktion med dig på den första dagen där ni går ingenom vad du får och vad du inte får göra. Du ska också få information om hur dina praktikuppgifter ska utföras på ett säkert sätt.
Under introduktionen ska din handledare också göra en så kallad riskbedömning som du också ska ta del av.
Uppstår det problem, eller om något känns farligt eller otydligt, har du ett eget ansvar att tala om detta för din handledare eller för oss på Ung i sommar. Skulle du göra dig illa måste du genast prata med din handledare.
Ring oss på 040-34 23 23 eller maila till ungisommar@malmo.se.
28. Vad gör jag om jag blir sjuk?
Blir du sjuk ska du höra av dig till din handledare och berätta att du är sjuk. Om du vill ta igen en sjukdag så ska du prata med din handledare om detta går att ordna en vardag. Du får inte betalt för frånvaro.
29. Jag skulle vilja vara ledig från praktikplatsen, får jag det?
Prata med din handledare och fråga om det passar att du är ledig. Du får ingen ersättning för lediga dagar.
30. Hur får jag ett intyg på att jag praktiserat?
Alla som tackar ja till en praktikplats får ett utskick med bland annat ett Praktikintyg på posten. I slutet av din praktik din handledare fylla i intyget åt dig. Intyget visar att du har genomfört en praktik genom Ung i sommar.
Praktikersättning
31. Hur mycket får jag i praktikersättning?
Timersättningen för 2025 är:
Född 2009: 66 kr
Född 2008: 68 kr
Född 2007: 73 kr
Född 2006: 78 kr
Tänk på att ingen extra ersättning betalas ut för praktik på obekväm arbetstid och inte heller någon semester- eller sjukersättning.
32. När betalas praktikersättningen ut?
Det tar normalt mellan 4–8 veckor att få hela praktikersättningen utbetald efter att praktiken avslutats.
Det är vanligt att utbetlaningen av praktikersättningen delas upp på två olika datum, eftersom praktiken ligger fördelad på olika månader, exempelvis två veckor i juli och två veckor i augusti.
OBS! Om du inte har anmält ditt konto till Nordea (se fråga 34) kommer din utbetalning på en avi hem i brevlådan. Tänk då på att det tar några extra dagar med posten och att det är viktigt att din efternamn står på dörren/brevlådan.
33. Hur betalas praktikersättningen ut?
Malmö stad har bytt bank från Swedbank till Nordea. Det betyder att måste du anmäla ditt konto till Nordeas kontoregister. Även du som tidigare fått utbetalt till ditt bankkonto måste anmäla ditt konto till Nordea. Du ska inte lämna ditt kontonummer till Ung i sommar!
I blanketten fyller du i att arbetsgivaren är Malmö stad och arbetsgivarnumret är: 650417
Viktigt med legitimation
Du måste ha en giltig legitimation för att kunna få din utbetalning. Utan giltig legitimation kan du varken öppna ett konto eller hämta ut din ersättning på utbetalningsavi.
34. Ska jag betala skatt på min ersättning?
Tjänar du mindre än 24 238 kronor under 2024 samt uppfyller de andra kraven på skatteintyget behöver du inte betala skatt. När du tackar ja till din praktikplats inne på Mina sidor och ska signera din överenskommelse får du en fråga om du vill använda skatteintyg eller inte. För att skatt inte ska dras, behöver du bocka i att du vill använda ditt skatteintyg.
OBS! Om inte intyget används dras ca 30 % från ersättningen.
35. Får jag ersättning för resor?
Nej, du får ingen ersättning för resor (exempelvis busskort).
Har du fortfarande frågor?
Kontakta oss på: ungisommar@malmo.se
Kontakta oss
Ung i sommar
- E-post:
- ungisommar@malmo.se
- Postadress:
- Ung i sommar Nobelvägen 66 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Nobelvägen 66
Sidan senast uppdaterad: