Malmö stad
$left
$middle

Praktikantguide

Vad roligt att du ska praktisera! Läs igenom den här guiden som hjälper dig innan, under och efter praktiken – så att din praktik blir så bra som möjligt.

Innan praktiken

Vissa praktikplatser kräver att du visar upp ett utdrag ur belastningsregistret innan du får börja din praktik. Logga in på Mina sidor och titta under fliken “Min plats” om du behöver ett utdrag.

För dig som behöver skaffa det finns en länk till rätt utdrag där. Har du BankID eller Freja kan du begära det digitalt. OBS! Det finns olika utdrag så det är viktigt att du skaffar rätt utdrag! Utdraget visar om du är dömd för något brott som bedöms olämpligt vid praktik med barn. Det kan ta upp till en månad att få utdraget – så beställ det i god tid!

Utdraget ska lämnas till din handledare på första praktikdagen. Utan utdraget får du inte påbörja din praktik.

Tips! Skaffa ett bankkonto i god tid innan praktiken börjar för att få dina pengar snabbare och smidigare! För att göra detta behöver du en giltig legitimation. Det ansöker du om via polisen eller Skatteverket.

Har du redan ett bankkonto eller när du skaffat ett – gå in och anmäl ditt konto till Nordea. Arbetsgivarens namn är Malmö stad och Arbetsgivarnumret du ska fylla i är ”650417”.

Din praktikplats rapporterar in dina praktiserade timmar som sedan utbetalas till dig. Det tar mellan 4–8 veckor innan pengarna betalas ut. Vanligtvis delas utbetalningen upp på två olika datum, eftersom praktiken ligger fördelad på två olika månader. På Mina sidor kan du se hur många timmar som har rapporterats in.

När du tackade ja till din praktikplats signerade du en digital “Överenskommelse om praktik”. Du fick då även en fråga om du ville använda dig av ett skatteintyg. Du kan se på din överenskommelse om du har valt att använda skatteintyg eller inte. Överenskommelsen finns som PDF på Mina sidor.

Om du inte redan ringt och presenterat dig för din handledare så är det dags att göra det. Du hittar kontaktuppgifterna på ”Mina sidor”.

Tips på frågor som kan vara bra att ställa:

  • Var och vilken tid träffas ni första praktikdagen?
  • Behöver du oömma kläder och bekväma skor?
  • Vilka möjligheter finns till lunch (finns mikro, kyl, finns det någonstans att handla mat i närheten)?

  • Praktiken ska vara måndag–fredag. Inte på helger.
  • Du får praktisera max sex timmar om dagen. Med lunchen på 30 minuter så är du på praktikplatsen 6,5 timmar om dagen.
  • Du får praktisera max 120 timmar.
  • Praktiken ska ske någon gång mellan klockan 06.00–20.00.
  • Är du under 18 år får du inte ha någon annan sysselsättning såsom praktik, arbete eller utbildning som gör att du får en arbetsvecka på mer än 40 timmar.
  • Du får ingen ersättning för obekväm arbetstid (OB-ersättning).

Som praktikant har du rätt till en bra arbetsmiljö. Alla ska erbjudas samma möjligheter oavsett anställningsform, kön, ålder, funktionshinder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck.

Det är viktigt att du får en genomgång av dina praktikuppgifter och hur de ska utföras på ett säkert sätt. Du ska också veta vad du får och inte får göra på praktikplatsen.

Under praktiken

Du ska alltid meddela din handledare om du kommer vara frånvarande. Oavsett om du är sjuk eller blir försenad till din praktik. Du får ingen ersättning för den tid du är frånvarande.

Vill du ta igen tid du varit frånvarande? Fråga din handledare om det är okej. Det är praktikplatsen som avgör om det finns utrymme till det eller inte.

Om du skadar dig eller om något inte känns bra på din praktikplats så prata med din handledare.

Vi på Ung i sommar finns för dig om du behöver hjälp eller har frågor om din praktik. Du ska alltid kontakta oss om det skulle uppstå situationer på din praktikplats som du inte kan hantera själv. Vid olyckor eller skador ska du alltid kontakta Ung i sommar: 040-34 23 23

För dig som är praktikant kan du ta del av upplägget “Maxa” där du kan lära dig om arbetsmarknaden och få fördjupad insikt om dig själv, dina styrkor och förmågor.

Du har fått ett praktikintyg skickat hem till dig. Ta med det till din handledare innan praktiken är slut så att hen kan fylla i det. Intyget kan du använda när du ska söka jobb.

Ska du söka jobb är det bra att ha en referens. En referens är en person som kan berätta hur du funkar i arbetslivet.

Passa därför på att fråga din handledare om hen kan vara din referens innan du slutar din praktik. Blir det aktuellt att en arbetsgivare vill ta dina referenser måste du stämma av med din handledare om det fortfarande är okej att du lämnar hens kontaktuppgifter.


Efter praktiken

Glöm inte att lägga till praktiken på ditt CV.

Kontaktinformation

Ung i sommar

Postadress:
Ung i sommar Nobelvägen 66 205 80 Malmö
Besöksadress:
Nobelvägen 66

Sidan senast uppdaterad:

sv