Malmö stad
$left
$middle

Malmö Democracity

Malmö Democracity är ett initiativ från Malmö stad för att öka valdeltagandet i allmänna val, med särskilt fokus på EU-valet 2024, samt att utveckla initiativ som stärker den lokala demokratin. Initiativet ska öka förståelsen för hur demokrati fungerar, nå ut till fler och inkludera mer.

I Malmö är det genomsnittliga valdeltagandet lägre än riksgenomsnittet i Sverige. En utmaning som kräver stadens gemensamma uppmärksamhet och handling. Många känner sig inte representerade av politiken eller har förlorat förtroendet för den, andra har bristande framtidstro eller känner inte till hur demokratiska processer fungerar. Eller så tycker man att politik är tråkigt eller tror att ens röst inte spelar någon roll.

Med Malmö Democracity vill kommunen öka förståelsen för demokrati, inkludera fler och skapa en stad där varje röst räknas.

Digitalt röstningssystem för mikroval

Malmö stad bjöd in Malmöbor till att göra Malmö till världens mest demokratiska stad. För att kunna göra det utvecklades ett digitalt röstningssystem i form av en webbapplikation. I webbappen bjöds alla Malmöbor in för att skapa omröstningar (mikroval) samt rösta i andras. Det kunde vara allt från vardagliga saker till större samhällsangelägenheter. Den som la upp en omröstning bestämde vad den skulle handla om samt vilka svarsalternativ det gick att rösta på, den som röstade kunde inte förslå svarsalternativ.

Under 13–19 maj var webbapplikationen Malmö Democracity öppen. Där kan du i efterhand se resultatet från alla omröstningarna.

Efter demokrativeckan

Efter demokrativeckan presenterades några av omröstningarna som genomfördes på olika sätt för att visa hur verksamheten har bidragit till att stärka den lokala demokratin.

Några exempel är att Julia fick en karusellkaninstatuering och Stadsbiblioteket spelade AC/DC när förtidsröstningen öppnade. Super Falafel introducerar en ny extra extra stor rulle på menyn och Mello Yello ska avbilda Bosse Larsson på väggen.

Med Malmö Democracity vill kommunen visa att en röst faktiskt har en påverkan på dig som person och din omgivning. Om man låter bli att rösta så låtar man någon annan bestämma. Någon som kanske tycker helt annorlunda än en själv. Kanske ville du till exempel höra jazz på biblioteket istället för hårdrock?

Under förtidsröstningen och fram till valdagen

Initiativet fortsätter i olika kanaler med budskapen "Nu kan du fortsätta påverka allt från kultur- och näringsliv till klimatet genom att använda din röst i EU-valet. Rösta på valdagen den 9e juni eller förtidsrösta redan nu."

Kopplingen är att precis som mikrovalen påverkade både privatpersoner och staden i stort under demokrativeckan, påverkar EU-valet både Europa, Sverige och dig som bor i Malmö varje dag. Många beslut tas på EU-nivå.

Om EU-valet var en pizza

I Malmö minskade valdeltagandet i grupperna unga mellan 18–29 år och utrikes födda med två procent i EU-valet 2019. Med initiativet vill Malmö stad ge förstagångsväljare och utlandsfödda den kunskap och motivation som behövs för att deras röster ska höras genom att öka förståelsen för EU-parlamentets funktion och betydelsen av att delta i valet.

För att på ett enkelt sätt förklara hur EU-valet går till har en humoristisk film riktad till målgruppen unga producerats, som skolor kan visa som ett komplement till den ordinarie undervisningen om EU.

Några höjdpunkter från demokrativeckan

Under demokrativeckan hade webbsidan:

  • 29 942 sidvisningar, varav 16752 unika sidvisningar.
  • 6 161 besökare
  • Totalt 11 811 röster
  • 2 min 35 s genomsnittlig besökslängd
  • I snitt 4,9 åtgärder per besök
  • Topp 3 språk för webbläsare:
    • Svenska: 4338 besök
    • Engelska: 1030 besök
    • Arabiska: 707 besök

Omröstningar med flest antal röster:

  • Salwa och Ahmnad är gifta. Borde de ha delad ekonomi? (1821 röster)
  • Vems porträtt ska målas på Mello Yellos vägg tycker du? (1093 röster)
  • Vilken munksmak ska vi göra fredagen den 24/5? (660 röster)
  • Vilken musik ska vi spela på stadsbiblioteket? (593 röster)

Sidan senast uppdaterad:

sv