Malmö stad
$left
$middle

Ungt inflytande

Var med och påverka din vardag, din stad och ditt närområde. Det finns många sätt som du kan vara med och göra din röst hörd.

Tre unga personer som konverserar i stapelbäddsparken i Malmö.

Påverka i skolan

Från och med vårterminen 2022 finns ett centralt elevråd för Malmö stads grundskolor. Syftet med det centrala elevrådet är att vara en länk i elevernas inflytande mellan de lokala elevråden, grundskoleförvaltningen, grundskolenämnden och på så sätt öka elevinflytandet i Malmö stads grundskolor.

Påverka din fritid

I Malmö finns det 18 fritidsgårdar. Fritidsgårdarna är öppna för dig i årskurs 6–18 år, oavsett var du bor eller går i skolan.

På Malmös fritidsgårdar kan dina idéer komma till verklighet! Du är med och bestämmer vilka aktiviteter och utflykter ni ska göra tillsammans på fritidsgårdarna.

Delaktighet i miljö- och klimatarbetet

Barn och unga har rätt att höras i frågor som rör dem. Malmö stad har, i samarbete med andra organisationer, testat metoder och plattformar för att förbättra stadens möjligheter att inkludera barn och unga i miljö- och klimatarbetet.

Barns perspektiv på stadsutvecklingen

I utvecklingen av staden är viktigt att arbeta såväl med barnens egna perspektiv som med barnperspektivet, det vill säga vuxnas ögon på barns miljö. För att lära barn och ungdomar att utforska och påverka sin närmiljö har Malmö stad tagit fram involveringsmetoden Min plats.

Barn i Malmö ska växa i upp i en trygg, utvecklande och stimulerande miljö nära parker och naturområden att utforska och utvecklas i. De ska kunna röra sig säkert till kompisar och skola. I all stadsplanering ska vi ta hänsyn till barns speciella förutsättningar och ett sätt är att prata med barn om hur de ser på sin fysiska omgivning.

Kulturell allemansrätt

Kulturell allemansrätt på skoltid är ett samarbete mellan Malmös skolförvaltningar och kulturförvaltningen. Målet är ökad likvärdighet för Malmös barn och unga att ta del av Malmös kulturutbud.

Kulturell allemansrätt på skoltid är det basutbud av kulturupplevelser som kulturförvaltningen erbjuder barn och unga i förskola, grundskola och gymnasium. Det säkerställer att alla barn och unga får minst en kulturupplevelse per år och kännedom om Malmös stora och breda kulturutbud.

Barn och ungas fritid är lika viktig som skoltiden och förskolan och skolan ska inte vara den enda arenan för kulturförvaltningens utbud av barn- och ungdomskultur. Här behövs ett stort och varierat utbud för alla åldrar i hela staden och över hela året för att äkerställa alla barns rätt till kultur under kvällar, helger och lov. Kulturell allemansrätt på fritiden utgår ifrån barns och ungas egna åsikter och röster.

Andra sätt att tycka till

I Malmö finns många sätt att tycka till om saker du vill ändra. Du kan exempelvis skicka in synpunkter eller lämna förslag på vad som kan bli bättre i Malmö på kommunens webbsida, skriva dina åsikter i sociala medier eller mejla till en politiker.

Sidan senast uppdaterad:

sv