Kulturell allemansrätt
Kulturell allemansrätt är kulturförvaltningens sätt att säkerställa alla barns och ungas rätt till kultur.
Kulturell allemansrätt på skoltid
Kulturell allemansrätt på skoltid är det basutbud av kulturupplevelser som kulturförvaltningen erbjuder barn och unga i förskola, grundskola och gymnasium. Det säkerställer att alla barn och unga får minst en kulturupplevelse per år och kännedom om Malmös stora och breda kulturutbud. Basbudet bokas via bokningssystemet Kulturell allemansrätt för barn och unga i Malmö, kulturbuss ingår.
Med ett basutbud har vi en miniminivå som varje barn får ta del av, inkluderat till exempel barn med särskilda behov och de som inte går i förskola eller skola. Ibland finns också ett valbart utbud att ta del av. Detta ingår också i kulturell allemansrätt på skoltid och bokas i samma bokningssystem som basutbudet.
Basutbudet är kopplat till ålder och varje åldersgrupp erbjuds varje år sin del av utbudet. Utbudet släpps terminsvis.
Delaktighet och inflytande
Dialogförskolor och dialogskolor säkerställer elevers delaktighet i och inflytande över Kulturell allemansrätt på skoltid. För att arbeta strukturerat med att öka barns och ungas delaktighet och inflytande har hittills åtta förskolor och tio grundskolor valts ut att vara dialogpart till den kulturella allemansrätten på skoltid. Varje förskola och skola är delaktiga två till tre år.
Arbete pågår också för att inkludera fristående förskolor och skolor i arbetet.
Kulturell allemansrätt på fritiden
Barn och ungas fritid är lika viktig som skoltiden och förskolan och skolan ska inte vara den enda arenan för kulturförvaltningens utbud av barn- och ungdomskultur. Här behövs ett stort och varierat utbud för alla åldrar i hela staden och över hela året för att äkerställa alla barns rätt till kultur under kvällar,
helger och lov.
Den kulturella allemansrätten på fritiden utvecklas och ett större och mer varierat utbud ska erbjudas. Just nu bygger kulturförvaltningen upp nya arbetssätt för att öka likvärdigheten och stärka barn och ungas inflytande och delaktighet på deras fritid. Kulturell allemansrätt på fritiden utgår ifrån barns och ungas egna åsikter och röster, bland annat genom Ung livsstil-studien.
Samarbete med skolförvaltningarna
Kulturell allemansrätt på skoltid är ett samarbete mellan Malmös skolförvaltningar och kulturförvaltningen. Målet är ökad likvärdighet för Malmös barn och unga att ta del av Malmös kulturutbud.
Styrgruppen för kulturell allemansrätt på skoltid ansvarar för att beslutet verkställs. Styrgruppen sammankallas av kulturförvaltningen och alla tre skolförvaltningarna finns representerade.
Alla kommuner i Sverige är skyldiga att säkerställa att barnkonventionen som svensk lag följs och implementeras. I kulturnämndens budget finns ett särskilt uppdrag att skapa ett samordnat och behovsbaserat utbud på skoltid och lov, med mer likvärdighet vad gäller vilka som erbjuds, vilka verksamheter som erbjuder och var utbudet erbjuds. Detta kallar vi Kulturell allemansrätt.
Kulturell allemansrätt följs upp genom nämndmålet Kulturell allemansrätt för stadens barn och unga: Alla Malmös barn och unga ska såväl under skoltid som på sin fritid ha goda och likvärdiga möjligheter att påverka, ta del av och själva skapa kulturupplevelser.
Kontakta oss
Maria Hörman Sällberg
- Titel:
- Utvecklingssekreterare
- E-post:
- maria.h.sallberg@malmo.se
- Mobiltelefon:
- 0708-436534
Sidan senast uppdaterad: