Ung film Malmö
Ung film Malmö skapar möjligheter för unga malmöbor mellan 14 och 30 år att göra film och delta i Malmös filmliv.
Film- och medieproduktion är fantastiska verktyg för att synliggöra ungas berättelser och deras perspektiv på samhället. Här hittar du information om projektet samt resurser, länkar och kontakter för dig som vill arbeta med filmskapande i Malmö.
Detta gör Ung film Malmö
- Hittar och skapar spännande mötesplatser för unga som vill arbeta med film.
- Genomför föreläsningar, workshops för unga tillsammans med stadens mötesplatser.
- Ger unga möjlighet att delta som praktikanter eller volontärer i Malmös filmliv i samarbete med filmfestivaler, biografer, film och tv-produktion.
- Tipsar om ekonomiskt stöd och utbildningar inom filmområdet.
- Mentorprogrammet för unga 18 till 25 år, har för närvarande uppehåll.
Brett samarbete
Ung film Malmö drivs i samarbete med mötesplatserna Arena 305 och KRUT på Stadsbiblioteket. Dessutom medverkar filmaktörerna BUFF Malmö Barn- och ungdomsfilmfestival, MAFF Malmö arab filmfestival, Nordisk Panorama, FilmCentrum Syd med flera.
Arena 305
Arena 305 är ett musik- och kulturhus för dig mellan 15 och 25 år. Här kan du arrangera filmkvällar, filmfestivaler eller liknande event utan kostnad. Väljer du att bli medlem för 305 kr per år kan du även få tillgång till professionell film- och redigeringsutrustning för ditt eget skapande. Vi på Arena 305 coachar dig i din utveckling, erbjuder filmvisningar och workshops i musik- och dansvideoproduktion med mera.
E-post: arena305@malmo.se
Telefon: 040-34 25 55
Krut
Krut är i första hand brukardrivet, det betyder att det är de som använder platsen som är med och bestämmer vad som händer.
Här är en del av det du kan använda på Krut
- Ljudstudio, lämplig för musikskapande, ljudläggning film, poddar med mera.
- Medialab med macar lämpliga för bild- och filmredigeringsprogram.
- Projektrum med bland annat green screen samt en bra plats att utveckla idéer på.
- Ett galleri - bokningsbar utställningsyta.
- En black box som är lämplig för filmvisningar, presentationer, föreläsningar med mera.
- Hela Krut kan bokas efter överenskommelse med personal. Om det behövs så kan vi upplåt lokalen till evenemang som kräver en egen plats.
På Krut går det att bara hänga, träffa kompisar och plugga. Ingenting är omöjligt, ta kontakt med oss som jobbar på Krut så försöker vi hitta den bästa lösningen tillsammans.
Kontakt: krut@malmo.se
Nätverket för Ung film Malmö
Skolbion
Malmö stad visar gratis skolbio för barn och unga i Malmös förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Filmerna kommer från hela världen.
Vi har dessutom ett kulturutbud till förskolor och skolor.
Malmö Kulturskola
Malmö Kulturskola har kurser för dig som är 7-19 år, bland annat film och animation.
Filmfestivaler
BUFF
BUFF Malmö Barn- och ungdomsfilmfestival är en filmfestival med premiärer, gäster från hela världen, galabankett med filmpriser, seminarier och film i absolut världsklass. Under festivalveckan i mars varje år visas över 100 utvalda och rykande färska filmer från hela världen på biograf i Malmö.
Sedan 1984 har BUFF varit en viktig plats i Sverige och Europa för ny ung film och en mötesplats för både filmare och filmintresserade. Du kan engagera dig och jobba som volontär på festivalen.
Kontakt: info@buff.se
MAFF
Malmö Arab Film Festival är den största festivalen för arabisk film utanför arabvärlden. Festivalen visar varje år nya filmer från hela arabvärlden och gästas av kända arabiska filmstjärnor och filmskapare.
Förutom den stora festivalen i Malmö, genomför MAFF mindre festivaler och evenemang i andra städer. MAFF arrangerar också visningar av arabisk film på skolor och bibliotek för barn och ungdomar.
Är du nyfiken på att upptäcka arabisk film, eller på att få vara med bakom kulisserna på en filmfestival och få nya erfarenheter? Då kan du till exempel ansöka om att jobba som volontär hos MAFF, skicka ditt intresse till jobb@maffswe.com.
Nordisk Panorama Film Festival
Älskar du film? Vill du upptäcka de bästa nordiska kort- och dokumentärfilmerna? Då är Nordisk Panorama filmfestivalen för dig!
Den årliga festivalen Nordisk Panorama Film Festival arrangeras i september månad av Nordisk Panorama.
Festivalen ger en unik möjlighet till att ta pulsen på den nordiska filmscenen, nätverka med den nordiska filmbranschen, se film av erkända filmskapare och upptäcka nya lovande talanger.
Är du intresserad av att upptäcka och vara en del av Nordisk Panorama Film Festival? Hör av dig till oss på post@nordiskpanorama.com.
Organisationer i Malmö
FilmCentrum Syd
FilmCentrum Syd är en mötesplats och förening för filmarbetare i Skåneregionen.
Vi ger föreningens medlemmar möjlighet att söka produktionsstöd till kort-och dokumentärfilm.
Dessutom erbjuder vi kompetensutveckling, seminarier och nätverksträffar.
För filmintresserade i åldersgruppen 19-24 år försöker vi också skapa möjlighet att utveckla ditt filmintresse genom att skapa, se och prata om film.
Är du intresserad och har idéer kring detta, mejla oss på info@filmcentrumsyd.se.
Antirasistiska Filmdagar - ARF
Antirasistiska Filmdagar - ARF - arbetar med film och samtal som metod för att motverka rasism. Genom filmvisningar med föreläsningar, diskussioner eller workshops vill ARF öka kunskapen kring frågor rörande rasism.
ARF riktar sig mest till skolor som bjuds in till biograf året runt. Om du vill testa att vara volontär på något av våra arrangemang, eller har någon idé eller fundering, kontakta projektledaren på ARF.
Biograf Panora
Folkets Bio Malmö driver biograf Panora på Möllevången. Biografen har speciellt fokus på filmvisning, film för barn och unga, festivaler, event och nya initiativ. På Panora kan man engagera sig och jobba som volontär. Som volontär kan du jobba några gånger per månad med att vara biografvaktmästare, hjälpa till vid event, föreningsarbete och affischera med mera.
Är du intresserad av att vara volontär är du välkommen att kontakta Panora på volontar@panora.se.
Organisationer i Skåne
Film i Skåne
Film i Skåne är ett regionalt resurs- och produktionscenter för film som arbetar brett över hela filmområdet och samverkar med många aktörer både regionalt, nationellt och internationellt.
Boost HGB
Boost Hbgs uppdrag som regionalt resurscenter är att stötta våra skånska kreatörer att hålla sig relevanta i ett evigt föränderligt medielandskap. Vi uppnår detta genom att främja innovation och kunskapsdelande.
Sök ekonomiskt stöd för filmproduktion
Kulturförvaltningen i Malmö
Kulturförvaltningen i Malmö stad har två stöd. Stipendiet Kulturkraft samt projektstöd för utvecklingsprojekt.
Kulturkraft
Stipendiet Kulturkraft vänder sig till unga Malmöbor i åldern 18–30 år som vill genomföra kulturprojekt i mindre skala. Du kan välja att ansöka om 10 000 eller 20 000 kronor.
Projektstöd för utvecklingsprojekt
Om du har kommit lite längre i ditt filmskapande så kan du söka projektstöd för utvecklingsprojekt som riktas till professionella fria kulturorganisationer i Malmö. Det kan till exempel gälla utveckling av nya arbetssätt och nätverk, pilotprojekt eller nya internationella samarbeten inom olika konstformer.
Stipendiet FilmCentrum Syd
Stipendiet från FilmCentrum Syd och Film i Skåne riktar sig till filmare i alla åldrar som är på en tidig nivå i sitt filmskapande. Stipendiet består av en insats på 5000 kronor för en film som är max 15 minuter lång. Vi beviljar upp till 10 stipendier per år.
Filminstitutet
När du har gjort minst en film kan du söka ekonomiskt stöd från Filminstitutet för nya projekt.
Stöd till utveckling av filmprojekt - kortfilm
Syftet med stödet är att stärka den svenska kortfilmen genom att ge producenter, regissörer och manusförfattare möjlighet att utveckla projekt från idé fram till produktion.
Stöd kan sökas av svensk producent, regissör eller manusförfattare som har gjort minst en väl genomförd och konstnärligt intressant kortfilm eller motsvarande från annan konstart.
Filmtävlingar - tävla med din film
Pixel Skånes Filmfestival
Film i Skåne arrangerar den regionala filmfestivalen Pixel filmfestival, en festival för både nya talanger och den mer etablerade branschen. Man kan skicka in en film för att tävla i olika klasser – den yngsta är Pixel Junior för alla under 16 år.
Pixel är en uttagningsfestival till den nationella Novemberfestivalen – arena för ung svensk film.
Novemberfestivalen
Novemberfestivalen i Trollhättan är Sveriges nationella arena för unga filmare. Festivalen utgör en unik årlig mötesplats där filmare och publik kan utbyta erfarenheter, vädra åsikter och knyta nya kontakter över ålders- och regiongränser.
Filmutbildningar i Malmö och Skåne
Filmutbildningar i Sverige
Filmutbildningar i Danmark
Kontakta oss
Ann Körling
- Titel:
- Utvecklingssekreterare
- E-post:
- ann.korling@malmo.se
- Mobiltelefon:
- 0704-344858
Sidan senast uppdaterad: