$left
$middle

Kulturpedagog Najim Mouhsin och besökaren Hawwa på Garagets pysseldag. Garaget har en kreativ verkstad med verktyg och utrustning att låna och använda. Och såklart saker att pyssla med.

Smart karta för klimatsmarta

Att inte alltid köpa nytt vid behov är både ekonomiskt och miljövänligt. Nu lanseras ”Smarta kartan”, en samlingsplats för olika lokala gratis-, låne- och delningstjänster som ska göra det lättare för Malmöborna att leva både billigare och lite mer hållbart.

Text: Mirijam Geyerhofer / Foto: Miriam Preis

Att låna böcker på biblioteket och dela tvättmaskin med sina grannar är inga konstigheter för oss svenskar. Men att låna och dela på andra saker är inte lika vanligt.

En undersökning som Malmö stad har gjort visar dock att Malmöborna är mycket positiva till delningsekonomi, samtidigt som många inte vet hur man gör eller vart man vänder sig ifall man skulle vara i behov av något.

Åtta av tio personer i undersökningen lånar gärna istället för att köpa själv, men nästan hälften gör det ändå inte, och där kan ”Smarta kartan” hjälpa till. Från kommunens sida finns det många positiva aspekter med delningsekonomi.

– Vi hoppas på sikt att Malmöborna och kommunen ska bli bättre på att ta tillvara på de resurser som finns, av både ekonomiska och miljömässiga skäl. Genom arbetet med ”Smarta kartan” vill vi samarbeta mer med både medborgare, föreningar och organisationer, säger Emma Börjesson som leder projektet.

Motverka slit och släng

Malmö är andra svenska stad ut efter Göteborg att samla olika gratis- och delningstjänster på ett ställe. Olika former av workshoppar, kurser och mötesplatser där man kan få hjälp att laga sådant som är trasigt, kommer också att finnas med.

Kanske finns det fruktträd på allmän plats som vem som helst kan plocka från, eller så är det nära till en bil som står oanvänd större delen av dygnet. Tanken med den hållbara delningen är även att slit och släng-mentaliteten ska omvandlas till tankar om att köpa begagnat, återbruka och reparera i större utsträckning.

”Smarta kartan” är en hemsida som visar olika kategorier på en karta. Det går att söka på till exempel lokaler, prylar, transport och mat, och sedan läsa mer om de olika verksamheterna.

Delning, återbruk och självkostnadspris

Tanken är att organisationer, föreningar och andra som erbjuder delning av varor eller tjänster ska finnas med, men även näringsidkare som kan erbjuda något till självkostnadspris, samt olika workshoppar för återbruk.

Företag som sysslar med traditionell verksamhet inom exempelvis biluthyrning kommer dock inte att finnas med på listan.

– Om det till exempel finns ett event där du kan laga dina kläder eller om du behöver låna en bil så kommer det att gå att hitta här. Däremot så kommer vi inte att länka till traditionella skräddare eller bensinstationer som hyr ut bilar, det vet vi att folk kan hitta själva, säger Emma Börjesson.

Kulturpedagog Najim Mouhsin och besökaren Hawwa på Garagets pysseldag. Garaget har en kreativ verkstad med verktyg och utrustning att låna och använda. Och såklart saker att pyssla med. foto Miriam Preis

Fakta/Smarta kartan

• En onlinetjänst som ska hjälpa privatpersoner att hitta saker att låna eller hyra istället för att köpa nytt.

• Cykelturer arrangeras i samband med lanserandet av "Smarta kartan" vecka 15.

Senast ändrad:

sv