Arrangemang
Romskt minnesmärke i Malmö
Den 27 september 2021 invigdes ett romskt minnesmärke på Limhamnsfältet i Malmö. Minnesmärket är en cylinder bestående av texter och bilder utvalda av romer i Malmö som beskriver staden och personliga berättelser ur romska perspektiv.
Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) samordnade arbetet med minnesmärket och för att säkerställa romsk delaktighet hade både romska rådet samt en utsedd arbetsgrupp inflytande och insyn i arbetet och processen.
Runt om i Skåne finns ytterligare fem minnesmärken.
Förintelsens minnesdag 27 januari
Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Att det är just den 27 januari som uppmärksammas beror på att det var denna dag år 1945 som alla fångar i Auschwitz befriades. Romer var tillsammans med bland annat judar en av de grupper som föll offer för Förintelsen. För att minnas och hedra offer och överlevare uppmärksammas dagen varje år med en minnesstund som Romska rådet i Malmö anordnar och RIKC samordnar.
Romernas internationella dag 8 april
I London år 1971 hölls den allra första romska kongressen. Där samlades representanter från 14 länder och där togs en rad beslut. International Romani Union (IRU) bildades, den romska flaggan fastställdes och sången Gelem Gelem (jag har vandrat) beslutades bli den romska nationalhymnen. Beslut om en egen internationell dag den 8 april fattades sedan på den fjärde romska världskongressen i Serock, Polen år 1990. Dagen uppmärksammas bland romer och icke-romer i hela världen.
Minnesdagen 2 augusti
I början av 1943 inrättades ett ”zigenarläger” i Auschwitz-Birkenau där över 20 000 romer internerades. Kunskapen om den romska Förintelsen och hur romer drabbades under naziregimen är fortfarande låg i samhället. I likhet med den judiska minoriteten utrotades majoriteten av de romer som levde i de naziockuperade länderna. Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 mördades de cirka 3 000 kvarvarande romer som fanns i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, det var också då som lägret avvecklades. Detta kom att kallas ”zigenarnatten”. Först 1989 erkände världssamfundet att även romer var utsatta för folkmord på etniska grunder och sedan 2012 finns ett monument i Berlin som tillägnats de romska offren och överlevarna från andra världskriget.
Europaparlamentet beslutade 2015 att utse den 2 augusti till minnesdag. Dagen syftar till att erkänna den romska Förintelsen och historiska övergrepp, kränkningar och exkludering, men även till att belysa den antiziganism som romer runt om i Europa fortfarande utsätts för.
Romska rådets årliga konferens
Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer anordnar årligen en konferens dit tjänstepersoner, politiker och andra samhälleliga aktörer bjuds in. Mer information om rådets konferenser läggs ut på romska rådets hemsida.
Sidan senast uppdaterad: