$left
$middle

Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC)

RIKC arbetar utifrån allas lika värde. Utifrån romsk delaktighet, lagstiftning och forskning har centret utvecklat modeller för att förverkliga nationell minoritetslagstiftning kommunalt. Centret arbetar på flera nivåer för att göra detta: individuellt, strukturellt och diskursivt.

Vad är RIKC?

RIKC arbetar utifrån allas lika värde. Utifrån romsk delaktighet, lagstiftning och forskning har centret utvecklat modeller för att förverkliga nationell minoritetslagstiftning kommunalt. Centret arbetar på flera nivåer för att göra detta: individuellt, strukturellt och diskursivt.

De nationella minoriteterna ska ingå i vårt gemensamma, svenska kulturarv. Genom samverkan med andra verksamheter både inom Malmö stad och i civilsamhället arbetar RIKC för att bidra till ett mer inkluderande samhälle.

På RIKC finns ett medborgarkontor där Malmöbor kan få hjälp, råd och stöd på romani chib. Anställda på RIKC arbetar även som resurser i individärenden för att trygga möten.

Handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö

Handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö är ett verktyg för att på kommunal nivå implementera nationell minoritetslagstiftning för romer. Handlingsplanen är beslutad av kommunstyrelsen, den revideras, implementeras och följs upp av RIKC och omfattar samtliga 14 förvaltningar i staden.

Utifrån handlingsplanen arbetar RIKC bland annat med att öka kunskapen bland tjänstepersoner inom kommunen. Läs mer om detta under rubriken Utbildning om antiziganism.

Utbildning om antiziganism

RIKC föreläser för både lärare och elever på skolor, anställda och verksamheter i Malmö stad med fokus på romsk historia, romska livsvillkor och nationell minoritetslagstiftning. Föreläsningarna skräddarsys efter målgruppen och sker genom både digitala och/eller fysiska utbildningar, workshoppar, frukostseminarier, APT-material. Föreläsningarna innehåller information varvat med reflektion och diskussion som en del i arbetet med att motverka antiziganism och höja kunskapen om den nationella minoriteten romer.

Vid intresse av att boka in kompetenshöjande insatser kontakta RIKC.

Handlingsplan med polisregion Syd

Dagens nyheter (DN) avslöjade 2013 ett polisregister där över 4 000 romska personer eller personer med anknytning till romer, och deras inbördes familjerelation hade kartlagts.

I samband med detta kontaktade dåvarande Skånepolisen RIKC för att påbörja samverkan och gemensamt arbeta för att bidra till regeringens strategi för romsk inkludering 2012-2032. Inom ramen för samverkan har dialog- och kunskapsmöten skett mellan dåvarande Skånepolisens tio strategiska ledningsgrupper och RIKC. Samverkan med polisens demokrati- och hatbrottsgrupp utvecklas kontinuerligt och tillsammans med dem har ett utbildningstillfälle genomförts för poliser i yttre tjänst. Inom ramen för samverkan har RIKC även hållit i en heldagsutbildning förstudenter på polisutbildningen i Växjö.

sv