Malmö stad
$left
$middle

Malmös muslimska historia

Det pågår en inventering av Malmös muslimska historia. Vet du något som borde stå här, skicka in ditt förslag till kulturförvaltningens kansli via epost: kulturkansli@malmo.se.

Malmö moské

Malmö moské är den näst äldsta moskébyggnaden i Sverige. Byggnaden befinner sig precis öster om Inre ringvägen och är en del av Jägersro, Husie.

Byggandet påbörjades i april 1983 och ett år senare hölls den första fredagsbönen i moskén. Moskén förvaltas av organisationen Islamic Center.

Eidfestivalen

Eidfestivalen har arrangerats i snart 10 år och är ett arrangemang för barn och familjer för att fira avslutandet av fastemånaden Ramadan.

Kunskap och utbildning

Föreningen Amanah

Den dåvarande formen av Amanah är avvecklad och får för närvarande inga bidrag från Malmö stad.

Föreningen Amanah beviljades ett flerårigt bidrag av kommunstyrelsen för att utveckla samverkan mellan Judiska Församlingen i Malmö (JFM) och Islamakademin.

Tillsammans besökte de skolor och förde öppna samtal om sina religioners likheter och skillnader.

Koll - antirasistiska kollektivet

Projektet Koll – Antirasistiska kollektivet är ett samarbete mellan föreningen Tidskriften Mana och Krut på Malmö stadsbibliotek. I samarbete med Ung i Sommar Malmö har 15 ungdomar under två år i rad anställts under en fyraveckorsperiod på sommaren i syfte att utbildas inom antirasism och diskrimineringsfrågor.

Målet är att ge ungdomarna en möjlighet att skapa en egen antirasistisk plattform som kan utgå från Krut.

Under perioden har ungdomarna bland annat tagit del av föreläsningar och workshops om antisemitism, afrofobi och islamofobi.

Efter en introduktion i journalistiskt arbete och podcast-skapande har ungdomarna spelat in fyra podcast-avsnitt som behandlar rasism, polisbrutalitet, segregation och demokrati.

Årliga konferenser och seminarier om islamofobi och antimuslimsk rasism

Malmö stad arrangerar sedan 2022 årligen konferenser och seminarier som en del av stadens arbete mot islamofobi och antimuslimsk rasism. Dessa arrangemang syftar till att fördjupa kunskapen och medvetenheten kring ämnet, samt att skapa verktyg för att bättre motverka diskriminering och intolerans i samhället.

Konferenserna riktar sig till tjänstepersoner, förtroendevalda, samt representanter från civilsamhället, organisationer och myndigheter som vill öka sin förståelse för antimuslimsk rasism. De behandlar ofta särskilda fokusområden, som till exempel hur islamofobi påverkar barn och unga, eller andra aktuella beröringspunkter.

Malmö stad genomför detta arbete i nära samarbete med civilsamhället, och arrangemangen är en del av stadens långsiktiga engagemang för att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla invånare.

Sidan senast uppdaterad:

sv