Malmö stad
$left
$middle

Privat, personlig, professionell

Det är positivt att Malmö stads medarbetare använder sociala medier som privatpersoner. Att använda sociala medier för privatbruk är ett utmärkt sätt att testa och lära sig använda sociala medier. Samt att det är ett sätt att öka den egna omvärldskunskapen.

Gränsen mellan privat användning och yrkesrollen kan vara ett bekymmer. När du använder sociala medier i tjänsten så representerar du Malmö stad i första hand. Även när du inte jobbar och använder sociala medier så kommer du med all sannolikhet att förknippas med Malmö stad. Det kan vara bra att tänka på.

Om du som individ twittrar eller bloggar om ditt expertisområde på ett professionellt sätt speglar det också positivt på Malmö stad som organisation. Tänk dock på att om du som individ skapar ett eget konto eller egen blogg som inte är i Malmö stads regi så kan du inte använda bilder och filmer som tillhör Malmö stad utan att fråga först. Däremot får du givetvis gärna dela och länka till material som finns på Malmö stads sociala mediekonto, bloggar eller webbsidor.

Det kan vara bra att fundera över en personlig social mediestrategi – vilka kanaler ska du befinna dig i och vem ska befinna sig i ditt nätverk i respektive kanal? LinkedIn och Twitter är bra för professionella diskussioner med kollegor och/eller andra experter inom samma område, Facebook och Instagram bra för kontakter med nära och kära etc. Men du avgör själv vad som fungerar för dig.

Kan jag vara vän med mina elever eller brukare på Facebook?

Facebook godkänner inte att en individ har flera konto, dvs. du kan inte ha ett konto i din professionella roll och ett som privatperson. Från ditt privata Facebook-konto administrerar du sidor och grupper som du använder i din professionella roll. De som interagerar med sidorna du administrerar ser inte ditt privata konto. Däremot om du skapar en grupp så postar du inlägg i gruppen med ditt privata konto och personerna i gruppen kan se din profilbild och ditt konto. Skapar du grupper så tänk därför på att justera privacy/säkerhetsinställningarna på ditt Facebook konto så att du endast har information publikt som du kan tänka dig dela med alla. Läs här hur du ställer in dina privacy/säkerhetsinställningar.

Om du ska interagera med dina elever eller brukare så gör detta genom att skapa en grupp eller en sida. Att bli vän med dem via ditt vanliga Facebook konto kan jämföras med att dela ut ditt privata hemnummer.

En grupp är en sluten diskussionsgrupp där personer måste skicka en förfrågan om att få vara med och du som administratör måste godkänna. Detta är en bra lösning för t.ex. lärare som vill ha kontakt med sina elever på Facebook. Läs hur du gör.

Tänk på att när du använder din arbetsdator för att surfa på internet så representerar du Malmö stad i alla lägen. Kommenterar du i olika webbforum, redigerar på wikipedia eller liknande är det datorns ip-nummer som registreras. Det innebär att om det är din arbetsdator du använder så är det ett ip-nummer som kopplas till Malmö stad.

Finns det några regler?

Som anställd i offentlig myndighet har du yttrandefrihet som privatperson. Det innebär att du har rätt att uttrycka dina egna tankar och åsikter, och även kritik, i din privata blogg, Twitter, Facebook etc. Dock får du inte utge dig för att vara talesperson för Malmö stad som myndighet och organisation. Du måste också hålla dig inom lagarna för sekretess och tystnadsplikt.

I din roll som tjänsteperson representerar du din arbetsgivare, Malmö stad, och är myndighetens representant. Det innebär att medborgarna har yttrandefrihet gentemot dig och du har ett ansvar att bemöta detta sakligt och objektivt.

Det som är tillåtet är inte alltid lämpligt. Använd sunt förnuft.

Förtroendevalda, direktörer, höga chefer m.fl som användare av sociala medier

Om du som t.ex. är förtroendevald bloggar, twittrar m.m. kan det vara svårt för läsarna att avgöra i vilken roll yttrande görs. Där det finns möjlighet ska du därför försöka på ett tydligt sätt ange i vilken roll yttrandet görs – som förtroendevald i en nämnd, som representant för ett politiskt parti eller som privatperson.

Du som har en framträdande roll inom Malmö stad (som ordförande i en nämnd, som direktör eller liknande) bör vara beredd på att alltid uppfattas som företrädare för nämnden eller organisationen, och därför vara medveten om att dina uttalande kan tolkas som “besked” från Malmö stad.

För förtroendevalda och direktörer gäller samma regler avseende bevarande och gallring som för verksamheterna. Läs mer om bevarande och gallring för sociala medier.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00

Sidan senast uppdaterad:

sv