Malmö stad
$left
$middle

Buskar

Buskar är viktiga stadsbyggnadselement. Solitära buskar, friväxande buskage och klippta häckar skapar olika karaktärer åt stadsrum och parker.

Solitära buskar

Solitära buskar används såväl som prydnad som för att etablera viktiga vegetationsstrukturer. Solitärer ska kunna utveckla arttypiska egenskaper vad gäller exempelvis blomning, växtsätt, bladverk och fruktsättning.

Friväxande buskage

Friväxande buskar i Hammars park.

Friväxande buskage ska vara rumsbildande och skapa lä och skydd för såväl människor som djur. De kan fungera som lågt växande marktäckare eller som friväxande häckar.

Klippta häckar och andra formklippta element

Klippta häckar och andra formklippta element är uppskattade gestaltningsinslag som ger stadsrum en tydlig och grön rumsavgränsning. Dessa används främst i finparker och på välbesökta platser.

Mer information om olika buskelement går att läsa under sidan allmänt.

Krav

  • Artvalen ska anpassas till platsens specifika ståndortsförhållanden
  • Växtsubstrat och volym ska anpassas till valda arter
  • Buskplanteringar ska anpassas till platsen för att inte skymma exempelvis korsningspunkter eller utfarter. Hänsyn ska tas till belysning, skyltar och trafiksignaler
  • Buskar ska vid slutlig storlek inte inkräkta på framkomlighet för gående, cyklister och bilar eller inkräkta på annan fastighet
  • Arternas spridningsbenägenhet ska anpassas till platsen
  • Vid plantering i släntlutning ska ytor med brantare lutning än 1:3 täckas med duk för att kunna skötas rationellt
  • En fri zon på minst 0,8 meter längs alla sidor på en klippt häck ska finnas för att häcken ska kunna klippas

Särskilda krav på buskar och växtbädd

Går att hitta under AMA-mallar.

Riktlinjer

Växtbäddar

I kombinerade busk- och trädplanteringar bör fulldjup eftersträvas.

Trygghet och ekologiska värden

Trygghetsaspekten såväl som ekologiska värden bör tas i beaktande.

Mer information om buskar i relation till trygghet och ekologiska värden går att läsa under delen om trygghet.

Marktäckning vid etablering

För snabb och säker etablering kan någon form av marktäckning användas, exempelvis krossmaterial eller bark. Marktäckningsduk används främst i större sammanhängande planteringar med svår skötsel alternativt i branta slänter.

Buskar vid lekplatser eller liknande

Buskar som används på lekplatser eller i miljöer där barn vistas bör vara tåliga, lekvänliga, rumsbildande och skydda från sol/vind. För att skydda växterna från slitage och markkompaktering bör etableringsskydd med överliggare och kraftigare nät användas under etableringstiden.

Projektering av buskage intill gång- och cykelvägar i parkmiljö

För att slippa beskärning bör buskage av små buskar placeras med ca 0,6 meters avstånd från gator och gångvägar och stora buskar placeras med avstånd på cirka 1,5 meter.

Formklippta element

Klippta häckar och andra formklippta element som kräver regelbunden beskärning kan innebära ett kostsamt inslag, användning bör vara väl avvägd då det kan leda till en ökning av driftskostnaderna. Vid projektering av formklippta element bör dessa utformas så beskärning kan utföras rationellt.

Rosor

Rosor är en bred växtgrupp med olika användningsområden och krav på växtplats och skötsel. Mer robusta rosor såsom buskrosor och marktäckande rosor kan användas som solitärer eller i grupper, medan mer krävande rosgrupper såsom tehybrider och stor blommiga rosor endast används som accenter och i begränsad omfattning. Växtjord för mer krävande rosor ska vara näringsrik, fukthållande och väldränerad, med hög lerhalt.

Principer för beskärning av rosor och detaljerade krav på skötsel finns i dokumentet Principer för beskärning.

Principer för beskärning - hur vi beskär träd, buskar och rosor i Malmö

Kontaktinformation

Patrick Bellan

Titel:
Ekolog

Sidan senast uppdaterad:

sv