$left
$middle

Träd

Träd gör stor nytta för vår stad och dess invånare. Träden renar vår luft, skänker skugga vid värmeböljor, fångar regnvatten vid skyfall, tar upp och lagrar in koldioxid och utgör boplats för många fåglar och insekter.

Malmö har en hög ambitionsnivå när det gäller arbetet med trädfrågor i staden. Det är av hög prioritet att ha en stor tillgång till träd, målet är att andel krontäckt yta ska öka.

Vi strävar efter att ha en god fördelning av trädarter i hela staden såväl som i alla dess delar.

För att träden ska få goda förutsättningar att etablera sig och långsiktigt kunna utvecklas, krävs att artvalet anpassas till den tilltänkta platsen.

Träd i hårdgjord yta

Hårdgjorda ytor är exempelvis asfalterade-, stenlagda- eller grusade ytor. Gemensamt för dem är att de är svårgenomträngliga för vatten och luft och som växtplats är de många gånger varmare, torrare och mer påfrestande för träd jämfört med grönyta. Det är därför av yttersta vikt att använda trädarter som klarar dessa utmaningar, både idag och i framtiden.

Rekommenderade träd för hårdgjorda ytor i Malmö

Dokument som visar träd som passar i hårgjord yta. Senast uppdaterad 30 november 2023.

Träd i grönyta

Grönytor består såväl av parker som gräslister eller andra planteringar. Växtmiljön är i många fall mer generös gällande utrymme, tillgängligt vatten, luft och näring jämfört med hårdgjord yta. Därför bör träd som inte klarar ståndortsförhållandena i hårdgjord yta i större utsträckning användas här.

Krav

Val av arter och sorter

Valet av arter och sorter ska vara väl avvägt och anpassas till förutsättningarna på platsen såväl som till platsens identitet. En stor artdiversitet ska eftersträvas i hela staden och ingen art/sort får förekomma i större antal än i 10% i ett enskilt stadsdelsområde eller i staden helhet. Utdrag om art/sortfördelning kan erhållas från fastighets- och gatukontorets träddatabas.

Ståndortsfaktorer

Det är av högsta vikt att träden kan utvecklas väl på tilltänkt växtplats. Därför ska samtliga ståndortsfaktorer vara utredda vid förslag av art och sort för en ny växtplats. Utöver rottillgängligt utrymme ska faktorer som påverkar mikroklimatet, som exempelvis vind, skugga, luftföroreningar och periodvis torka/översvämning, ha tagits i beaktning och förslag av trädart/sort vara väl underbyggda utifrån dessa kriterier.

Rottillgängligt utrymme

Träd ska ha tillgång till minst 30 m3 rottillgängligt substrat (matjord, skelettjord eller öppna bär-/förstärkningslager) om de står i avgränsade planteringsytor.

Där det finns sammanhängande planteringsytor ska varje träd ha minst 20 m3 rottillgänglig volym.

Sammanhängande ytor och en större volym än ovan listat ska eftersträvas.

Det är av hög prioritet att ha en god tillgång till träd i vår stadsmiljö. Därför kan i undantagsfall, och i samråd med beställaren, en mindre volym användas efter noga överväganden gällande val av art och växtbäddslösning.

Under projekteringen ska rottillgänglig volym för samtliga växtbäddar redovisas.

Mer information om krav för rottillgänglighet

Placering i förhållande till andra stadselement

Trädens placering i förhållande till byggnader, ledningar, belysning, skyltar och trafiksignaler ska kontrolleras och jämföras med trädens uppskattade framtida utbredning ovan och under mark. I varje enskilt fall ska det göras en bedömning om träden kan orsaka skada eller olägenhet och vilken lösning som kan avhjälpa dessa risker. En grundregel är att träd är självklara stadselement vars förutsättningar och utrymmeskrav ska tillgodoses innan exempelvis underjordisk infrastruktur planeras.

  • Avstånd till gångbana, cykelbana, kombinerad gång- och cykelbana minst 1 meter från trädets centrum.
  • Avstånd till gata minst 1,5 meter från trädets centrum.
  • Avstånd från trädets centrum till byggnad ska normalt vara minst 5 meter.
  • Avstånd till underjordisk infrastruktur bedöms i varje enskilt fall i samråd med ledningsägare. Lösningar som rotspärrar eller annan teknisk infrastruktur används för att skapa större utrymme för träd utan att riskera framtida rotinträngningar.
  • Träd som står vid gata måste kunna stammas upp till fri höjd 4,7 meter.

I de fall då ovan krav på avstånd ej går att uppfylla, informeras beställaren som beslutar om avsteg från krav görs eller ej.

Illustration som visar minimimått vid placering av träd vid byggnader.

Illustrationen visar minimimått. Avsteg/minskning av minimimåtten kan göras efter nogsamt övervägande av trädart.

Där sikt äventyras på grund av trädstöd under etableringstiden ska underjordiska jordankare användas.

Se avsnittet för gatusektioner för alla siktkrav.

Princip för montering av jordankare

Ett träd monteras på ett armeringsnät med spännband.

Trädets jordklump ställs på ett armeringsnät.

Jordklumpen spänns ned med 2-3 stycken spännband en bit från stammen enligt bilden ovan. Spännbanden förblir kvarsittande efter att växtjord fyllts på och ska inte tas bort. Vid garantitidens slut/när träden är etablerade skärs de ovanliggande spännbanden av för att förhindra framtida skador.

Riktlinjer

Placering av träd i stadsmiljöer

I täta stadsmiljöer är det en fördel att placera träd i grupper för att skapa goda förutsättningar för trädens etablering och vitalitet. Träden behöver inte vara centrerade i växtbädden utan växtbädden kan med fördel utformas för att maximera mängden rottillgänglig volym. Beakta möjligheten att utöka terrassbotten och växtbäddsdjupet för att utöka växtbäddens volym.

Substrat

Malmö strävar efter att hela tiden förbättra sina växtbäddars funktion och arbetar kontinuerligt med att uppdatera våra substratblandningar i typritningar för olika funktioner. Valet av substrat bör anpassas för växtbäddens funktion, ståndort och artval.

Mer information om krav för rottillgänglighet

Formklippta och hamlade träd

Formklippta och hamlade träd är dyra att förvalta och de bör därför endast användas där de ger ett mervärde som kan motivera den dyrare kostnaden för förvaltning.

De bör inte användas i nära trafikerade ytor då beskärning av träden innebär en dålig arbetsmiljö för skötselpersonalen. Arbete nära trafikerade ytor innebär ofta störningar i trafiken.

När formklippta träd används ska kronans framtida bredd och höjd anges.

Kontaktinformation

Patrick Bellan

Titel:
Ekolog
sv