$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Pildammsparken

  • Centrum
  • 1500-talet

I gamla Malmö kom vattnet från dammen omgiven av pilträd. Idag är dammen omgiven av Malmös största park.

Planer på en park

Redan under förberedelserna inför Baltiska utställningen 1914 fanns det planer på att området runt den gamla dammen i framtiden skulle bli en park. De träd som planterades på utställningsområdet blev därmed parkens första.

Men det skulle dröja innan parken växte fram. Första världskriget och ekonomiskt dåliga tider kom emellan.

Men själva dammen är äldre än så. Redan i slutet av 1400-talet utgjordes den av en uppdämd bäck. Den låg på Magistratsvången, en så kallad donationsjord. Det vill säga på Malmöborgarnas gemensamma mark.

Kallades Pijhldammen

Det var från denna damm som staden fick sitt vatten. På 1600-talet utökades dammen. För att förstärka fördämningen runt sjön planterade man pilträd runt om. Så uppstod namnet Pijhldammen.

En gammal ritning av parken 1725.

Förbättringsförslag för parken från 1725. Foto ur boken "Malmö – den törstande staden".

Första svenska koloniområdet

På initiativ av Malmö Planteringsförening (senare Malmö Förskönings- och Planteringsförening) skapades ett utrymme för rekreation strax öster om dammen och vattentornet (idag Pildammsvägen och del av sjukhusområdet). Den 1 april 1895 invigdes det första anlagda koloniområdet i Sverige. Pildammskolonin var för ”dem av arbetarbefolkningen som finna nöje uti att på lediga stunder egna sig åt trädgårdsskötsel och plantering”.

Där kom även att anläggas ett kafé och en friluftsteater med publikläktare på vattentornets slänt.

Baltiska utställningen

Den Nordiska industri- och slöjdutställningen som arrangerades 1896 hade signalerat att Malmö hade storstadsambitioner. Malmö växte så att det knakade och varumärket Malmö skulle stärkas. Initiativtagaren C O Wahlgren och Malmö industriförening skissade på en ännu större utställning som skulle inkludera länderna runt Östersjön: Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland. Det vill säga en baltisk utställning.

Efter flera års diskussioner avsågs området norr och väster om Pildammen vara lämpligast för Baltiska utställningen.

Ett svartvitt foto på blomstergatan och Margaretapaviljongen 1914.

Margaretapaviljongen med tillhörande blomstergata i Pildammsparken. Bilden är tagen i samband med Baltiska utställningen. Foto: Axel Sjöberg / Malmö museum

Baltiska spelen och lantbruksmöte

Området var i stort sett i avsaknad av befintliga byggnader och låg relativt nära den gamla staden och Södra Förstaden. Dammen sågs som ett förskönande inslag i utställningslandskapet. Det var även nära till Malmö IP där Baltiska spelen skulle hållas. Och det fanns även plats bortåt Dammfri för det Lantbruksmöte som planerades att hållas parallellt.

Stor succé

Baltiska utställningen blev en storartad succé och en milstolpe i Malmös historia. Även om den rådande optimismen, med framtidstro och blomstrande ekonomisk tillväxt, sköts i sank av första världskriget som utbröt utställningens sista månad. Baltiska utställningen blev den sista manifestationen av jugendstil i Sverige.

Utställningen revs

Under de efterföljande månaderna 1914 återstod arbetet med att montera ner byggnader och återställa området. Det mesta byggnadsmaterialet återanvändes på andra platser och några få hus såldes vidare. Kvar blev bland annat den kungliga paviljongen, kronprinsessan Margaretas blomstergata och storstensindustriföreningens granittempel.

En ung man står vid fontän med pelare.

Ung man vid ”Ekotemplet” – storstensindustriföreningens granittempel – som lämnades kvar efter Baltiska utställningen och som står där än, mitt i parken. Foto: Frans Andersson / Malmö museum

Potatisodling i väntan på park

Under krigsåren användes en del av området till potatisodlingar. De tidigare planerna på att anlägga en park på området godkändes i stort 1916. Den danske landskapsarkitekten Erik Erstad-Jørgensen fick i uppdrag att projektera en skogspark. Förberedelsearbetet gick trögt under kriget.

Först 1921 kom parkarbetet igång på allvar tack vare nödhjälpsarbeten under lågkonjunkturen. Samma år hade Malmö fått en ny stadsingenjör i Erik Bülow-Hübe. Han hade nya idéer vad gällde parkplanering. Två år senare godkändes hans genomgripande ändringar och dansken lämnade parkbygget.

Kallades först Baltiska parken

Därmed kom parken – som först kom att heta Baltiska parken – att bestå av tre delar. Den äldsta delen var en rest från utställningstiden och bestod av Margaretapaviljongen med sin blomstergata. Den näst äldsta tillkom runt 1921, den av Erstad-Jørgensen vid fågeldammen i nordöstra hörnet.

Flygbild över Pildammarna 1923. Ännu är bara den del som utgörs av Margaretapaviljongen klar. Okänd fotograf / Malmö museum

Resten är Bülow-Hübes verk, efter hans reviderade plan från 1926. Det är ett typexempel på tjugotalsklassicism, både enkel och storslagen på samma gång med Tallrikens kompassros som kronan på verket. Bokarna runt Tallriken planterades runt 1924 och 1927, och är alltså runt 100 år gamla.

Människor åker skridsko på isen på Pildammen 1929.

Vintertid är skridskoåkning populärt i Pildammsparken. Bilden tagen på trettonhelgen 1929. Foto: Otto Ohm / Malmö museum

Skådespelare på scen.

Teater spelades på gamla Friluftsteatern i parken. Här Edvard Persson och en grupp oidentifierade skådespelare. Förmodligen på 1930-talet. Okänd fotograf / Malmö museum

Människor dricker kaffe utanför Teaterkaféet.

Sommartid fikade man gärna på Teaterkaféet vid Pildammarna.1940-tal. Numera är kafeéet restaurang. Berndt Johnsson / Malmö museum

Folkfester på Tallriken

Tallriken är en populär plats som genom åren används för olika folkliga arrangemang, bland annat Folkfesten mellan åren 1975 och 1986, samt Big Slap i modern tid. Där ligger också Himlabacken där generationer av barn har åkt pulka – i händelse av snö.

Barn åker pulka i Himlabacken 2009.

Himlabacken i Pildammsparken med pulkaåkare vintern 2009. Foto: Torbjörn Andersson / Malmö museum

Restaurang och kafé

I parken finns en restaurang, belägen på platsen vid den gamla friluftsteaterns kafé, förr kallat Olgas kafé. Vid nya friluftsscenen återfinns sedan hundra år Margaretapaviljongens kafé. Nuvarande kafébyggnad uppfördes 1935.

En park för både vila och aktivitet

Med sin blandning av skog, stora öppna gräsplaner, små fina planteringar, blomsterarrangemang, fågelliv och stora vattenytor är Pildammsparken en vacker och fint underhållen park.

Här kan man lyssna på fåglarna, spela boule, fotboll, brännboll eller jogga, det är bara fantasin som sätter gränser för utomhusaktiviteterna. Friluftsscenen Pildammsteatern med sina sommarkvällsarrangemang är mycket populära.

I vattentornet arrangeras konstutställningar.

Malmös nya stadsingenjör

Året var 1920 och Malmö hade fått en ny stadsingenjör, Erik Bülow-Hübe, som var lidelsefullt intresserad av trädgårdsplanering. Detta ledde till en katastrof för Ersta-Jørgensens stora skogsparksprojekt och till en milstolpe i svensk parkhistoria.

Harald Boklunds vattentorn kom att spela en större roll än arkitekten kunnat föreställa sig. Tornets dominerande läge och dess form påverkade de senare parkplanerna.

Bülow-Hübe tycks ha utgått från de båda befintliga byggnaderna, vattentornet och kungliga paviljongen, samt den klart markerade nord-sydliga axeln genom blomstergatan, när han konstruerade sin park med passare och linjal.

Speglar flera tider i historien

Genom sin långa historia består Pildammsparken idag av delar från olika tider.

Vattentornet

Äldst är planteringen kring vattentornet. Den är troligen uppbyggd av utgallrade växter från Kungsparken. Anläggningen kring blomstergatan tillkom 1912-13. Till denna och andra planteringar i samband med Baltiska utställningen användes träd från en utgallring i Slottsparken.

Kronprinsessan Margareta anses ha bidragit med planteringsplanen för blomstergatan, som fick bära hennes namn. När hon oväntat dog 1920, döptes paviljongen om till Margaretapaviljongen. Byggnaden var egentligen uppförd som en reveterad trästomme, avsedd att rivas efter utställningens slut. Nu fick den stå kvar.

Förutom Margaretapaviljongen finns det idag inte mycket som kan påminna oss om Baltiska utställningen.

Kalksten och lämningar från Baltiska utställningen

I björkdungen öster om lilla dammen finns en över tre meter hög kalksten från Ignaberga. Den ingick i utställningens stensamling och står förmodligen kvar på sin ursprungliga plats, försedd med en minnesinskription.

Även inne i grönskan mellan Margaretavägen och Tallriken finns lämningar från utställningen. Söder om den ena av de två ekbackar, som ligger på ömse sidor om Margaretavägen finns en sandlåda med betongkant. Den ingick en gång i fontänen framför tyska paviljongen. Lite längre söderut hittar man den granitbrunn som stod mitt i trappan mellan centralgården och kongresshallen. Ytterligare litet söderut bland träden finns ett åttakantigt brunnskar på åtta åttakantiga ben, en skicklig stenimitation i cement, som prydde en av de inre gårdarna vid kongresshallen.
 
Invid Roskildevägen står ett litet lanthus, som användes som spruthus under utställningen. Det räddades i sista stund från rivning 1992. Man fann byggnaden på kartor från 1904.

Nutida konst

Det finns även nyare konst i Pildammsparken. Strykjärnet (Hiroshi Koyama), står på gräsplanen inte långt från Ignaberga-stenen. I den plantering omgiven av vältuktade häckar, som öppnar sig mot lilla dammen står Galatea (Nils Möllerberg).

Efter konstverket kallas platsen Galateas hage. Vid dammens nordvästra sida finns Vattentrappan, konstruerad av Leif Ringsbo. Vattentrappan är inte bara till för lek. Här åstadkoms också cirkulation av vattnet i dammen.
 
Ännu bättre syresättning får man av de tre fontänerna vid vattentornet. Fontänerna, med växlande vatten- och ljusspel, är datorstyrda och har vattenkaskader på upp till 25 meters höjd. 80 stycken 500 watts strålkastare i sju olika färger, ger tillsammans med vattenkaskadernas olika utformning över 1 000 olika möjligheter till variation.

Till detta lyssnar man på rogivande musik.

  • Adamsson, Peter, Parkernas historia: en resa i tiden. 2000.
  • Arnelind, Wilhelm, Pildammsparken: Nordöstra delen
  • Bergqvist, Karin, Skånska fåglar och fjärilar. 1994.
  • Billberg, Ingmar, En medeltida klädesplomb i Pildammsparken. 2004.
  • Folkers, Ingmar, Pildammsparken 100 år 2014. 2008.
  • Fransson, Gert, Nedslag i Malmös parker. 2011.
  • Gustafson, Ragnar, Spelet vid dammarna: teater vid Pildammarna under 75 år. 1990.
  • Hårde, Ulla, Pildammsparken 1914-2014. 2013.
  • Ingemansson, Karin, Om träden måste falla. 2013.
  • Johansson, Roger (red). Malmö 1914 : en stad inför språnget till det moderna. 2013.
  • Karlsson, Tommy, Pildammarna : från vattenkälla till utställningsyta och stadspark. 2009.
  • Larsson, Caroline, Tegelmurarna till kronprinsessan Margarets blomstergatan i Pildammsparken är klara. 2005.
  • Larsson, Caroline, Återuppbyggnad av tegelmurarna till kronprinsessan Margaretas blomstergata i Pildammsparken. 2005.
  • Pildammstornet: bilder från VA-verkets arkiv och Eber Ohlssons samling. 1996.
  • Söderberg, Lasse, Sexton dikter. 1991.
  • Tre parker : Kungsparken, Slottsparken & Pildammsparken i Malmö : the great parks of Malmö. 1997.
  • Winnfors, Erik. Malmö - den törstande staden. 2007.
sv