Baltiska utställningen 1914
Baltiska utställningen sommaren 1914 var kanske det största enskilda arrangemanget i Malmö någonsin.
Utställningen invigdes den 15 maj. När den stängde den 4 oktober hade 850 000 personer köpt entrébiljett, varav 100000 abonnemangskort. Bara sista utställningsdagen kunde arrangörerna räkna in inte mindre än 100000 besökare, detta i ett Malmö som ännu inte nått upp i lika många invånare.
De fyra Östersjöländerna deltog
Baltiska utställningen var i första hand en industriutställning, men den innehöll också en lantbruksutställning, en konstutställning – den största i Norden – samt musik- och idrottsarrangemang. Inom området fanns ett nöjesfält och många restauranger. I utställningen deltog de fyra dåvarande Östersjöländerna; Sverige, Danmark, Tyskland och Ryssland. Finland var 1914 ingen självständig stat utan istället ett ”storfurstendöme” inom den ryska federationen.
Sista stora manifestationen av Jugendstilen i Sverige
Ansvarig för utställningens utformning var arkitekten Ferdinand Boberg, men också några andra arkitekter medverkade. Baltiska utställningen kan ses som den sista stora manifestationen av jugendstilen i Sverige. Utställningsområdet – i nuvarande Pildammsparken – omfattade 490 000 kvadratmeter, enbart industriavdelningarna hade mer än 1700 utställare.
Den ryska konsten blev kvar i Malmö
1914 var också året för första världskrigets utbrott. Den 3 augusti ringde Malmös kyrkklockor till mobilisering. Två av utställningsländerna, Tyskland och Ryssland, befann sig i krig med varandra och flertalet tyska och ryska utställare återvände hem. De ryska så skyndsamt att konsten blev kvar i Malmö. När det stora utsiktstornet blåste ner i en av höststormarna kunde detta uppfattas som ett förebud om kommande orostider.