Freden 1512
Den 23 april (S:t Georgsdagen) 1512 stod Malmö i centrum för politiken i vår del av Europa. Den dagen ingick kung Hans i Malmö fredsavtal med det svenska riksrådet och med handelsstäderna i Hansaförbundet.
Undertecknandet av fredsfördragen bevittnades av den skotske kungens och av den franske kungens sändebud. Det franska sändebudet, Pierre Cordier, rapporterade senare på året till Ludvig XII om sin nordiska resa.
Kung Hans av Danmark och Norge
Kung Hans var huvudpersonen i fredsförhandlingarna. Han hade blivit kung i Danmark och Norge år 1481. 1483 hade han i Kalmar fått löfte om att bli krönt till kung också i Sverige. (Alltsedan drottning Margaretha förhandlat fram den nordiska unionsuppgörelsen i Kalmar 1397 hade innehavaren av den dansk-norska kungakronan rätt att också ställa krav på den svensk-finska.)
Det var de svenska herremännen som avgjorde vem de ville godta som sin kung. Problemet var att herremännen, samlade i riksrådet, sällan var eniga.
Den första freden i sitt slag
Därför var freden i Malmö av den 23 april 1512 inte den första i sitt slag. Kung Hans kom till Malmö nästan direkt från förhandlingar med Hansastaden Lübeck i Flensburg.
På vägen plockade han i Roskilde upp den franske kungens sändebud Pierre Cordier som kommit dit tillsammans med en delegation från Skottland som då var ett eget rike. Skottland regerades vid denna tid av kung Hans systerson Jacob/James.
Bevarade originaldokument
Både fredsfördragen och rapporten finns bevarade i original. Rigsarkivet i Köpenhamn äger i sina samlingar inte bara det dansk-tyska avtalet, utan också det svensk-tyska. Stadsbiblioteket i Lübeck har (sedan 1987) sin version av det dansk-tyska. Cordiers rapport finns på stadsbiblioteket i Besançon, Frankrike.
Avtalets påverkan
De avtal kung Hans gällde förhållandena i Norden, inklusive Östgrönland och Island, samt Östersjöregionen. Från fransk sida försökte man även att få med kung Hans i sin konflikt med påvemakten.
Fördjupning: avtalet med Hansan
Avtalet med Hansan
Avtalet med Hansan innehåller 17 punkter.
Bland dessa fanns att:
- fångar ska frisläppas.
- sjöröveri inställas.
- Öresundstullar betalas enligt gamla regler.
När kung Hans eller hans son Christian återfått makten i Stockholm ska de påverka svenska riksrådet så att de tyska köpmännen får skatten halverad.
Malmö och Elbogen
Malmö kallas i dokumentet för Elbogen. Staden representeras av en "mester Johann", i nordisk historia mer känd som Hans Mikkelsen. Hansan företräds av "mester Johan Roden" från Lübeck. I ett särskilt brev åtog sig de nordtyska städerna att ställa sig på dansk sida i tvisten med det svenska riksrådet, om svenskarna i ett möte följande år inte gick med på att göra Hans eller hans son Christian till sin kung.
Det dansk-svenska avtalet stipulerar att parterna ska samlas igen på midsommardagen 1513 och då låta 12 danskar och 12 svenskar avgöra villkoren för att den dansk-norske kungen också kan bli svensk kung.
Budskap från Ludvig XII
I Malmö lyssnade kung Hans också på det budskap som Pierre Cordier framförde från Ludvig XII, bland dessa att Danmark borde ställa sig på franske kungens sida i dennes konflikt med påven. Så långt gick nu inte Hans.
Däremot lovade han sända en ambassadör till Rom med en maning att "sammankalla ett allmänt kykomöte i Tyskland. På förslag från sin brorson Jacob/James lovade Hans också att försöka dra in "moskoviternas och ryssarnes furste" i den fransk-skotsk-nordiska intressesfären.
Gustav Vasa förhandlar fram livslång fred
Ett år efter Freden i Malmö dog kung Hans. Han efterträddes av sin son Christian II som fortsatte kampen för att även bli kung i Sverige vilket efter flera år av strider lyckades 1520. Efter kröningen i Stockholm lät han avrätta flera av de svenska stormännen i det så kallade Stockholms blodbad.
Christians politik väckte mycket opposition även i Danmark och 1523 tvingades han bort från tronen och efterträddes av sin farbror Fredrik I.
År 1524 möttes och den nyblivne svenske kungen Gustav Vasa i Malmö för en ny uppgörelse, även denna gång med representanter för Hansaförbundet som medagerande. Gustav Vasa bodde under förhandlingarna i borgmästaren Jörgens Kocks nya hus.
Litteraturtips
- Danmark-Norge 1380-1814. Band 1 : Fællesskabet bliver til. 1380-1536. 1997.
- Danmarks historie. Band 2:1 Tiden 1340-1559. 1980.
Etting, Vivian, Fra faellesskab til blodbad. Kalmarunionen 1397 -1520. 1998. - Gustafsson, Harald, Gamla riken, nya stater. Stadsbildning, politisk kultur och identiteter under Kalmarunionens upplösningsskede 1512-1541. 2000.
- Sveriges historia. 1350-1600. 2010.
- Malmös möte med renässansen. 1999.
- Mårtensson, Ola, Freden i Malmö (Sydsvenskan 1984-12-30).
- Nash, E. Gee, Hansan. Dess historia och romantik. 1930.
- Reisnert, Anders, Freden i Malmö 1512. (Elbogen 2011, s. 143-152.)
- Reisnert, Anders, Malmös handel med Hansan under medeltiden. (Elbogen 1999, s. 5-22.)
- Schildhauer, Johannes, The Hansa. History and culture. 1985.
Sidan senast uppdaterad: