Malmö-bogen
Det äldsta Malmötryck som finns bevarat är en mässordning, troligen från 1529, av Claus Mortensen.
En följd av reformationen var att det på 1520-talet uppstod flera boktryckerier i Malmö. Tidigast var Oluf Ulricksøn, som startade sitt tryckeri 1528. Den första i Malmö tryckta boken, en psalmbok utgiven av Claus Mortensen, finns inte bevarad.
Det äldsta Malmötryck som finns bevarat är en mässordning, troligen från 1528, av Claus Mortensen. Den finns i ett exemplar på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.
Fördjupning: Malmø-bogen
Den så kallade Malmø-bogen skrevs av Peder Laurentsen och är en redogörelse och ett försvar för reformationen i Malmö. Dess fulla namn är: "Orsagen oc een rett forclaring paa then ny Reformats, ordinering oc skick om messen, predicken oc anden rett Gudts tienneste oc christelig dyrckelse som begyndt och gjort er vdi then Christelige Stadt Malmø Anno Domini MDxxix", men kallas vanligtvis för Malmø-bogen.
Boken trycktes 1529 av boktryckaren Oluf Ulricksøn i Malmö. Malmø-bogen finns bevarad i ett exemplar, vilket finns på Lunds universitetsbibliotek.
Litteraturtips
- Danske messebøger fra reformationstiden. Udgivet i facsimile af Universitets-Jubilœets Danske samfund. Med en liturgihistorisk redegørelse af S. H. Poulsen. 1959.
- Fors, Gunilla, Böcker och boktryckare i reformationstidens Malmö. 1-2. 1989.
- Gierow, Krister, Studier kring Malmøbogen. 1979.
- Laurentsen, Peder, Malmø-bogen. Facsimilie. 1979.
- Mogensen, Kaj, Malmømessen. 1973.
Sidan senast uppdaterad: