Malmö recess
Att Gustav Vasa besökte Malmö är kanske inte allmänt bekant. Så skedde emellertid år 1524.
Att Gustav Vasa besökte Malmö är kanske inte allmänt bekant. Så skedde emellertid år 1524. Med en väl tilltagen gisslan, sex danska stadsråd och en riddare på plats i Sverige tillsammans med en skriftlig hanseatisk borgen vågade han sig in i fiendeland.
Överenskommelsen
De 1 september 1524 slöts en överenskommelse mellan Sverige och Danmark. Bakgrunden var de erövringar av Blekinge och Viken i norra Bohuslän som svenskarna med Gustav Eriksson Vasa hade gjort under kriget mot Kristian II. Striderna kulminerade med ett försök att återta Gotland 1524. Resultatet av Malmö recess 1524 blev att de svenska kraven på dessa landskap gick om intet. I stället återgick landskapen till Danmark.
Det politiska läget i Norden 1524
Lübeck och Hansan var den dominerande makten i Norden med ekonomisk kontroll över Sverige. En liknande strävan gällde Danmark. Gustav Vasa hade blivit kung efter ett kostsamt uppror mot Kristian II med ekonomiskt bistånd från handelsstaden Lübeck. Han hade med hjälp av Lübeck intagit Blekinge och halva Bohuslän.
Även den danske kung Fredrik I hade fått hjälp från Lübeck. Ytterligare en maktfaktor var Severin Norby som höll sig fast vid Gotland för den landsflyktige kung Kristian II: s räkning. Norbys kaperiverksamhet i Östersjön drabbade och irriterade lübeckarna och kaperierna blev allt mer besvärliga ju längre tiden gick.
Förhandlingarna i Malmö
Gustav Vasa anlände till Malmö den 24 augusti. Han fördes i högtidlig procession genom staden till Jörgen Kocks hus vid Adelgatan där han skulle bo. Lübeckarna bodde snett emot i det som idag är Dringenbergska gården. Den nyligen krönte danske kung Fredrik I övernattade på kungsgården en föregångare till slottet Malmöhus. Efter en gemensam mässa i Helgeansklostrets kyrka som låg på det nuvarande Stortorget invid Jörgen Kocks hus började förhandlingarna i klostrets refektorium.
Förhandlingarna som rörde bland annat Gotlands och Blekinges ställning var hårda och drog ut på tiden. Resultatet av den så kallade Malmö recess blev ett misslyckande för svenskarna vilka kände sig lurade av Hansan.
Knivslagsmål
Gustav Vasas krönikeskrivare Peder Svart har skildrat Gustav Vasas besvikelse och att det på kvällen efter avslutad förhandling uppstod handgemäng med Hansans representant. När den tyske diplomaten Herman Iserhel rådsherre från Lübeck passerade Stortorget, drog Gustav Vasa kniv och Iserhel kom undan med blotta förskräckelsen.
På Stortorget 7 finns idag en nyligen uppsatt bronsplakett med texten ”Under fredsmötet i augusti 1524 drog på denna plats den utländske gästen Gustav Vasa kniv mot den tyske köpmannen Herman Iserhel”
Malmö recess – en vändpunkt i svensk utrikespolitik
Den 1 september 1524 undertecknades överenskommelsen på Malmö rådhus. Den lästes upp både på danska och tyska från rådhusets burspråk och urkunden visades upp för det församlade folket. Innehållet i recessen visar att Gustav Vasa lidit nederlag på alla punkter.
För Sverige kvarstod en stor ekonomisk skuld till Lübeck. De lübska kreditorerna var efterhängsna och pockande och problemet kring hur skulden skulle betalas kom att bli dominerande i svensk utrikespolitik de närmaste åren.
Gustav Vasas strävan att bli kvitt det lübska inflytandet gör Malmö recess 1524 till en vändpunkt i den svenska utrikespolitiken.
Litteraturtips
- Carlquist, Gunnar, Konungamötet i Malmö 1524. (Skåne, årsbok 1924, s. 23-31.
- Ljungfors, Åke, Malmö recess 1524 och dess förhistoria. 1941 (Malmö fornminnesförening - Årsskrift, s. 5 - pdf)
- Tomner, Lennart, Stadens historia 1500-1657. (Malmö stads historia 2, s. 11-188.) 1977.
Sidan senast uppdaterad: