$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmö recess

Att Gustav Vasa besökte Malmö är kanske inte allmänt bekant. Så skedde emellertid år 1524.

Att Gustav Vasa besökte Malmö är kanske inte allmänt bekant. Så skedde emellertid år 1524. Med en väl tilltagen gisslan, sex danska stadsråd och en riddare på plats i Sverige tillsammans med en skriftlig hanseatisk borgen vågade han sig in i fiendeland.

Överenskommelsen

De 1 september 1524 slöts en överenskommelse mellan Sverige och Danmark. Bakgrunden var de erövringar av Blekinge och Viken i norra Bohuslän som svenskarna med Gustav Eriksson Vasa hade gjort under kriget mot Kristian II. Striderna kulminerade med ett försök att återta Gotland 1524. Resultatet av Malmö recess 1524 blev att de svenska kraven på dessa landskap gick om intet. I stället återgick landskapen till Danmark.

sv