$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Kommunalarbetarstrejken 1908

Historisk svartvitt fotografi. På bilden syns polisvakter till fots och på hästar i tidstypiska uniformer framför Renhållningsverket.

Kommunalarbetarestrejken 1908.

Under 1908 uppstod i Malmö en konflikt som uppmärksammades i hela landet.

Under 1908 uppstod i Malmö en konflikt som uppmärksammades i hela landet. Ett avltal slöts mellan avlöningsnämnden, som representerade staden som arbetsgivare, och fackföreningar där kommunalarbetarna var organiserade. Avtalet gällde 57 timmars arbetsvecka, en timlön av 40 öre samt 3-årig avtalstid.

Dessutom innehöll avtalet en bestämmelse om att ”vid stadens arbeten får blockad, strejk eller lockout, vare sig öppen eller hemlig, icke under några förhållanden äga rum”.

Solidaritetsstrejk

Över 900 kommunalarbetare vid Malmö gas-, elektricitets- och renhållningsverk, hamn och slakthus gick den 7 augusti ut i en solidaritetsstrejk. Solidaritetsstrejken var med de 20 hamnarbetare som avskedats efter stuveriarbetarstrejken i hamnen, vilket avlöningsnämnden tolkade som avtalsbrott. Inte heller Landsorganisationen (LO) godkände strejken.

Välfärdskommissionen

Stadsfullmäktige svarade på strejken med att inrätta en ”välfärdskommission” som uppmanade frivilliga att rycka in för att hålla den kommunala serviceverksamheten igång.

Under parollen ”samling vid soptunnor och latrinburkar” värvades grevar, baroner, direktörer samt officerare från Kronprinsens Husarregemente. Av de första trettio strejkbrytarna var bara fyra kroppsarbetare.

Strejkmöten

Arbetarna samlades för strejkmöte varje dag i Folkets Park. Man gav även ut en strejktidning, kallad Välfärds-Fällan. Som ansvarig utgivare stod ”Riddaren av sopkvasten”.

Priset var 5 öre och den tillkännagav sig som ”organ för den upp och nervända välfärden. Lovar att bliva förskräckt och opålitlig, kommer att belysa dagens brännande frågor lika klart som gatubelysningen i staden och dess utkanter.”

Strejken avblåst

Den 1 oktober avblåstes strejken. Arbetarna hade förlorat. Tretton familjer bestående av 94 personer hade blivit vräkta från renhållningsverkets bostäder. 300 fick inte sina anställningar tillbaka.

Storstrejken 1909

Året efter var det dags för nästa kraftmätning, Storstrejken 1909, som blev ännu ett nederlag för den svenska fackföreningsrörelsen. 1911 hade medlemstalet i Malmö minskat med omkring 55 % sedan 1907.

  • Bengtsson, Rickard, Annorlunda Malmöhistoria – vykortsvittnen berättar. s 77-89. 2014.
  • Gyllin, Yngve, I stadens tjänst 1910-1950. s 44-60. 1950
    Motsättning och samverkan: nya bidrag till Malmös historia. s 229-242. 1989.
  • Uhlen, Axel, Facklig kamp i Malmö under sju decennier. s 248-264. 1949.
  • Tidman, Yngve, Spräng Amalthea! Arbete, facklig kamp och strejkbryteri i nordvästeuropeiska hamnar 1870-1914. s 180-182. 1998.
sv