$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmöfestivalen genom tiderna

Malmöfestivalen startade 1985 och är Skandinaviens största stadsfestival med runt 1,4 miljoner besök varje år. Festivalen erbjuder ett brett program av musik, kultur, barnaktiviteter och mat i centrala Malmö. Festivalens program har sedan starten varit gratis för besökarna.

Malmö är en internationell stad rik på uttryck och kulturer, vilket festivalen vill återspegla i sitt utbud. Malmöfestivalen vill erbjuda något för alla – oavsett ålder, könsidentitet, språk, etnicitet, religion, ekonomi, kulturell förkunskap och sexuell läggning. Under åtta dagar av livfull festival ska vi kunna mötas på samma villkor, på samma plats.

Malmöfestivalen vill mer och utvecklar därför ständigt sitt arbete kring hållbarhetsfrågor, trygghetsfrågor och jämställdhetsfrågor. Flera år i rad har festivalen fått utmärkelser som ”A Greener Festival Award” och ”Miljömärkt Event – Håll Sverige rent”. Festivalen arbetar även aktivt med tillgänglighet och att tillgängliggöra delar av programinnehållet för personer med funktionsvariationer.

På våra stora scener presenteras ett jämställt program och genom festivalens samarbete med RFSU ”Dare to care” vill festivalen öka tryggheten för sina besökare.

Kräftskivan – en klassiker

Kräftskivan på Stortorget har inlett Malmöfestivalen sedan 1985. Tidigt på morgonen dyker de första besökarna upp för att paxa sitt bord och inleda festligheterna.

Traditionen ger känslan av en hemmafest där Malmöbor och festivalbesökare dukar upp långbord, äter kräftor och rycks med till husbandet Grus i Dojjans toner från scenen.

Flera världsrekord i antalet uppätna kräftor har satts och 1994 åts hela 91 500 kräftor!

Musiken på festivalen

Malmöfestivalen etablerade sig tidigt som en festival med hög nivå och intressant bredd på artisterna. Musiken är både malmöbaserad, nationell och internationell.

Genom åren har bland andra Jerry Williams, Robyn, Steve Angello, Wilmer X, Khaled, Miriam Makeba, Monica Zetterlund, Thåström, Lisa Nilsson, Timbuktu, Anna Ternheim, Band of Horses, LCD Soundsystem, Angelique Kidjo, Omar Souleyman, Icona Pop, Bob Hund och Zara Larsson uppträtt på festivalens scener.

Stora scenen på stortorget har lockat tusentals besökare och är för många festivalens höjdpunkt. Men för den som vill uppleva musik så finns det många fler scener att välja på.

Gustavscenen på Gustav Adolfs torg har huserat en hel del fantastisk svensk hiphop, indie och elektro.

Längs med kanalen ligger festivalens mindre musiktält. Där bokar lokala föreningar sina egna program inom jazz, blues, rock, swing och mer. Varje nytt festivalår bjuder dessutom på en del överraskningar och nyheter.

Maten på festivalen

På Gustav Adolfs torg har mattorget lockat hungriga besökare under många år. Där presenterar en mängd Malmöbaserade och internationella mataktörer, krögare och food trucks spännande smakupplevelser, allt från langos och kantarellklämmor till chipotleburgare, poké bowl och okonomiyaki.

Mattorget är en av de mest välbesökta och uppskattade delarna av Malmöfestivalen, här kan du äta något nytt alla åtta dagar.

Kulturen, konst och barnaktiviteter

Under Malmöfestivalens ungdom samlade Kulturmanegen all kultur i ett tält och fungerade som en ambulerande fristad för teater, film, litteratur och kreativitet. Idag dyker konst och kultur upp på gatuscenen, i parker, på torg och i kyrkorummet. Konstinstallationer, workshops, kulturvandringar och performance är bara några av de saker som besökarna kan ta del av.

Vid stadsbiblioteket har våra minsta festivalbesökare under flera år fått uppleva teater, aktiviteter och massor med programpunkter som ger utrymme för spring, bus, kladd och kreativitet.

Festivalens plats i staden

Till en början var Malmöfestivalen en enda lång festivalgata som startade vid Triangelns köpcentrum och slutade en liten bit från Malmö Centralstation.

Genom åren har festivalen flyttat runt en del och tagit plats i Slottsparken, Kungsparken samt gästat Folkets Park och även Mölleplatsen.

Sedan 2010 har Malmöfestivalen främst hållits i stadskärnan med Stortorget, Gustav Adolfs torg och Raoul Wallenbergs park som några av de största områdena.

Information om årets Malmöfestival

Du hittar de senaste nyheterna och informationen på festivalens hemsida.

sv