$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Vintern 1979

Vinter i Malm;

Foto Berndt Johnsson. Tillhör Malmö Museer

Få har väl glömt snökaoset 1979 som drabbade Skåne.

"Due, hidder de kaoset eller kaosen?" De orden bakom mig i bussen från Södervärn minns jag som vintern i Malmö 1979. Två äldre malmödamer diskuterade på bred malmöitiska med anledning av dramatiken som vintern förde med sig det året. Snön låg meterhög i vallar längs gatorna, radion rapporterade om ofarbara vägar och isolerade byar på Österlen, Skånetrafiken ställde in sina tåg.
 
Inte sedan vintern 1948 har vi haft så mycket snö i Malmö som nu, vet Sydsvenskan berätta. Vid ett rejält snöoväder kan upp till 100 man och ett 40-tal fordon snabbt rycka ut, rapporterar Gatukontoret. Men om man går till annalerna finner man att vintrarna 1929, 1942 och just 1979 var de värsta i mannaminne.

I Öresund drev isen ihop och stoppade all trafik med flygbåtarna mellan Malmö och Köpenhamn i två månader. Färjorna tog sig dock fram med isbrytarassistans och stora förseningar.

Andra Malmövintrar att minnas

  • "julastormen" den 26 december 1902. Värst drabbades järnvägen mellan Malmö och Limhamn. Mer än halva banan krossades av vågorna och det extrema högvattnet. Ribban, det ursprungliga Riberborgsbadet, vräktes omkull.
  • 1929 drog en nordlig snöstorm in över Skåne med vindstyrkor på upp till 28 meter i sekunden.
  • Vintern 1942 mätte man upp tjugoåtta minusgrader i Malmö, vilket är köldrekord. Efter flera svåra och kalla krigsvintrar drabbades Skåne 1942 av en ny svår snöstorm. Öresund låg redan fruset när snön vräkte ner och vållade kaos. Skåningarna frös. 200 militärer försökte förgäves befria Skillinge från snömassorna. Livsmedlen tog slut på Österlen.
sv