$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Reformationen

Fresk av en man i grön kappa och med blå huvudbonad. I handen håller mannen en bok med förgyllda sidor.

Fresk av den tyske reformatorn Martin Lther. Detalj ur väggmålning från Gustafskyrkan i Köpenhamn 2017.

Revolutionära lära som på 1520-talet fick fäste i Skåne.

Man kan utan överdrift påstå att två internationella, revolutionära rörelser först kommit till Malmö för att sedan spridas härifrån och omvandla hela Sverige. Socialismen som — inte minst genom agitatorn och skräddaren August Palm — nådde Malmö på 1880-talet och reformationen, denna i grunden revolutionära lära som på 1520-talet fick fäste i Skåne.

Hösten 1529 frånträdde den katolske prästen sitt ämbete och Malmös reformator, lutheranen Claus Mortensen blev kyrkoherde i S:t Petri. Domkyrkorna i Köpenhamn och Lund skulle i ytterligare nästan ett decennium vara katolska.

Bakgrund

Claus Mortensen föddes i Malmö 1499, han växte upp här men utbildades vid domskolan i Lund, där han prästvigdes 1524. Året därpå begav han sig till Köpenhamn. Här kom han i kontakt med reformationens idéer. Bland inspiratörerna kan nämnas Peder Laurentsen och Frands Vormodsen. Gruppen var särskilt påverkad av den nordtyska reformationsrörelsen i Rostock och Stralsund.

Första evengeliska predikningen 1527

Tillbaka i Malmö höll Claus Mortensen i ett kapell utanför staden, vid nuvarande Pildammarna, den 29 maj 1527 vad som troligen var den första evangeliska predikan i vad som senare skulle bli Sverige.

Mortensens predikningar, på danska och inte på latin, samlade stora åhörarskaror. Efter ett kungligt beslut, troligen på inrådan av Malmös borgmästare Jörgen Kock, fick Claus Mortensen rätt att använda franciskanernas klosterkyrka vid Västergatan för sina predikningar.

Efter ytterligare ett kungligt beslut 1528 kunde Malmös råd ta över klostren och dess stora tillgångar i staden.

Reformationen genomförd 1528

Efter ett ingripande av den katolske ärkebiskopen i Lund tvingades Claus Mortensen lämna Malmö 1528 medan Peder Laurentsen och Frands Vormodsen däremot inkallades från Köpenhamn för att fortsätta reformarbetet. Året därpå var emellertid Claus Mortensen tillbaka och tillträdde nu tjänsten som kyrkoherde i St. Petri.

Härmed får reformationen anses vara genomförd i Malmö. Frands Vormodsen skulle senare bli den förste lutherske biskopen i Lund sedan ärkebiskopsämbetet avskaffats 1536.

Prästerna fick gifta sig

Reformationen innebar bland annat att prästerna nu fick gifta sig, en tillåtelse som reformatorerna tog väl vara på. Peder Laurentsen äktade Claus Mortensens syster Anne, men reformatorn själv gifte sig inte mindre än fyra gånger. Han blev på 1540-talet avsatt från sin tjänst i St. Petri och avslutade sitt liv som präst i Husie.

Claus Mortensen dog 1575 och ligger begravd i St. Petri kyrka i Malmö. Utanför kyrkan finns en minnessten över honom.

Boktryckerier - en följd av reformationen

En följd av reformationen var att det på 1520-talet uppstod flera boktryckerier i Malmö. Staden låg på behändigt avstånd från kungen i Köpenhamn och ärkebiskopen i Lund. Inte för långt borta, inte för nära.

Tidigast var Oluf Ulricksøn, som startade sitt tryckeri 1528. Den första i Malmö tryckta boken, en psalmbok utgiven 1528 av Claus Mortensen, finns dock inte bevarad.

Äldsta Malmötrycket om reformationen

Det äldsta Malmötryck som finns bevarat är en gudstjänstordning, troligen från 1528, av Claus Mortensen. Den finns i ett exemplar på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn.

Den så kallade Malmø-bogen skrevs av Peder Laurentsen och är en redogörelse och ett försvar för reformationen i Malmö. Dess fulla namn är: "Orsagen oc een rett forclaring paa then ny Reformats, ordinering oc skick om messen, predicken oc anden rett Gudts tienneste oc christelig dyrckelse som begyndt och gjort er vdi then Christelige Stadt Malmø Anno Domini MDxxix", men kallas vanligtvis för Malmø-bogen.

Boken trycktes 1529 av boktryckaren Oluf Ulricksøn i Malmö. Malmø-bogen finns bevarad i ett exemplar, vilket finns på Lunds universitetsbibliotek.

  • Andersson, Helge, Claus Mortensen. Skånes reformator. 1966.
  • Andersson, Helge, Malmöreformatorn Claus Mortensen 1499-1575. (Malmö fornminnesförenings årsskrift 1975, s. 41-58. Ill.)
  • Danske messebøger fra reformationstiden. Udgivet i facsimile af Universitets-Jubilœets Danske samfund. Med en liturgihistorisk redegørelse af S. H. Poulsen. 1959.
  • Fors, Gunilla, Böcker och boktryckare i reformationstidens Malmö. 1-2. 1989.
  • Johannesson, Gösta, Den skånska kyrkan och reformationen. 1947.
  • Laurentsen, Peder, Malmø-bogen. Facsimilie. 1979.
  • Lysander, Albert, Claus Mortensen. Malmö reformator. 1911.
  • Mogensen, Kaj, Malmømessen. 1973.
  • Person, Erik, Reformationen i Malmö. (Scaniabiblioteket. 14, 1930-35, s. 9-17.)
  • Person, Erik, Reformationen i Skåneland. 1934.
  • Schlyter, Herman, När reformationen kom till Malmö. 1969.
  • Schlyter, Herman, När reformationen kom till Skåne. 1973.
  • Severinsen, Peder, Hvordan reformationen indførtes i Danmark. 1936.
sv