$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmös äldsta biografer

Svartvitt fotografi på biograf med namnet Alcazar.

Biograf Alcazar – idag Spegeln – på Stortorget 1939. Foto Otto Ohm / Malmö Museer

1904 öppnade den första kända biosalongen i Malmö. Den hette Malmö Biografteater – senare Kocks biograf.

Världspremiären hade varit i Paris, men redan året därpå — vid Industri- och slöjdutställningen sommaren 1896 — visades för första gången rörliga bilder i Malmö. Filmerna var bara någon minut långa. Vad publiken fick se var gatuscener från den franska huvudstaden, fransyskor som badade i Seine samt arbetare på vägen hem från fabriken.

Man får väl tänka sig att bilderna hoppade och skakade i den lilla utställningsbiosalongen, men utvecklingen hade inletts. Bara några år senare, närmare bestämt 1904, öppnade den första kända biosalongen i Malmö. Den hette Malmö Biografteater — senare Kocks biograf — och låg på Södra Tullgatan. Om den var först? Från den 1 januari samma år hade en kringresande filmvisare tillstånd att visa sina biografiska bilder i en lokal på Adelgatan. Dock är det osäkert om här verkligen visades några filmer.

sv