$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Amalthea 1908

Amaltheadådet var ett politiskt attentat som begicks i Malmö hamn mot fartyget Amalthea natten mot den 12 juli 1908. En person dödades och 23 skadades.

Ett av de mest spektakulära politiska attentaten i Sverige inträffade i Malmö hamn sommaren 1908. Detta är i korthet vad som hände: Efter en konflikt inte bara med arbetsgivaren utan också med den egna fackliga organisationen hade hamnarbetarna i Malmö gått i strejk. Arbetsgivaren svarade med att kalla in engelsk arbetskraft – "strejkbrytare" menade arbetarna i Malmö. Engelsmännen var förlagda på logementsfartyget Amalthea.

Äldre foto på demonstration.

Gatubild på folksamling, demonstration på Amiralsgatan. "Vi kräver frihet åt Amaltheamannen", cirka 1910. Foto: Okänd / Malmö Museer.

Utdrag ur rättegångshandlingarna

Läs utdrag av rättegångshandlingarna med polisrapport.

Ladda ner (PDF, 12 sidor) Pdf, 3.8 MB. (Pdf, 3.8 MB)

Källhänvisningar till rättegången: Rådhusrätten i Malmö volym A1DA:61 mål nr 341 med bilagor samt Rådhusrätten i Malmö volym A1DA:62 nr 378 (domen).

Anton Nilssons lönekvitto, det han tappade i båten.

Anton Nilssons lönekvitto, det han tappade i båten.

sv