$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Sillabåtar

Foto Lennart Bergström

Sillabåtar var mycket vanliga i sydvästra Skåne under tidigt 1900-tal. En av dem fungerar fortfarande och finns på Malmö Museer.

Sillabåtar på mellan 23 och 30 fot var mycket vanliga i sydvästra Skåne under tidigt 1900-tal, särskilt i Limhamn och Malmö. Däcksbåtar av kostertyp med starkt tillbakalutad förstäv och skarpa bogar med smalt förskepp, väl ägnade för den korta eller "krabba" sjön i Öresund. Man ville ha så lite vattenmotstånd som möjligt. Båtarna hade gaffelrigg. Motorerna var svaga.
 
Sillabåtarna byggdes i Limhamn, Lomma eller Väster Jär. En av de mest namn-kunniga byggarna var John Hansson i Limhamn. Han kom att bli den siste som byggde traditionella sillabåtar. Man kan se att av hans sena byggen — MÖ865 från 1937 — i hamnbassängen utanför fiskehoddorna vid Banérskajen. Båten byggdes ursprungligen för fiskaren Karl Bröns men skänktes efter hans bortgång till Malmö museum. Den har sedan reparerats och rustats upp.

sv