$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Trekungamötet 1914

Äldre illustration av de tre kungarna i norden, gustav V, Kung Haakon VII och Christian X.

Foto: Malmö museum.

I Norden ville man manifestera enighet och neutralitet. Därför kallade den svenske kungen Gustav V sina nordiska kolleger till ett möte.

Det krävs inte mycket makaber fantasi för att föreställa sig vad som kunde ha inträffat om gångjärnen släppt och balkongen med de tre nordiska monarkerna hade störtat till marken.

Nu inträffade inte detta, men det visade sig senare att balkongen hängde endast på några få rostiga gångjärn. Ytterligare ett majestät och tragedin hade varit ett faktum.

Gustav V kallar till möte 1914

Vi talar om "trekungamötet" i Malmö i december 1914. Europa stod i brand, det första världskriget hade just tagit sin början.

I Norden ville man manifestera enighet och neutralitet. Därför kallade den svenske kungen Gustav V sina nordiska kolleger till ett möte. Han föreslog Stockholm som mötesplats. Norske kung Haakon VII tyckte att Göteborg vore bättre, men Christian X i Danmark föreslog Malmö och så fick det bli.

Christian var för övrigt motvillig och måste övertalas av sin regering att ställa upp.

Trekungamötet

Klockan 11.30 på dagen för mötet var alla samlade i residenset, konferensen tog sin början. Klockan 13 bröt man för lunch, varefter monarkerna ägnade sig åt andra aktiviteter. Som att ta emot folkets jubel; 500 lundastudenter och tusentals Malmöbor hade samlats på Stortorget för att beskåda de tre kungarna på residensets balkong.

Eftermiddagen ägnade sedan monarkerna åt att artighets-visitera varandra. Men klockan åtta bjöd Gustav V på middag på residenset. Nu anlände inte bara kungarna utan också deras utrikesministrar. Middagen serverades på svenska kronans guldservis från Gustav III:s dagar.

Symbolvärdet av mötet störst

Medan monarkerna roade sig hade utrikesministrarna och deras rådgivare sammanträtt flitigt och till slut nått enighet kring en kommuniké. Efter gemensam lunch avslutades trekungamötet med att kommunikén skrevs under.

Realpolitiskt lämnade mötet inga spår, men symbolvärdet var stort. På lördagskvällen tog man sedan avsked. Christian X for med båt till Köpenhamn, Haakon VII med tåg till Oslo. Sedan Gustav V mött sin hustru, som anlänt från Tyskland, lämnade också det svenska kungaparet Malmö.

De tre regenterna inkvarteras

Gustav V tog in på residenset, Christian X inkvarterades hos Carl Herslow i Bikupans palats på Mäster Nilsgatan och Haakon VII fick husrum hos fru Louise Kockum i det röda tegelhuset på hörnet av Västergatan och Mäster Johansgatan.

Utanför de kungliga bostäderna vaktade soldater ur Kronprinsens husarer med dragna sablar. De tre utrikesministrarna bodde på hotell Kramer.

Gudtjänst och "studiebesök"

Lördagen inleddes med gudstjänst i S:t Petri kyrka. Kyrkoherde Lysander predikade och talade om trekungamötet som ett under: "Nordens tre konungar, samlade vid samma altare, förenade i samma tankar och böner om Nordens fred och världsfreden."

Efter gudstjänsten besökte monarkerna två av stadens skolor, först Realskolan (nuvarande S:t Petri) och sedan Johannesskolan, stadens största och modernaste folkskola.

Vid avskedet från den senare sjöng barnen unisont Du gamla du fria, varefter Gustav V tackade och önskade dem en God Jul. "De´samma tebaks" ropade barnen.

  • Jönsson, Åke, Trekungamöte på två rostiga gångjärn (Historien om ett residens, s. 93-102. 1993).
  • Larsson, Göran, Trekungamötet i Malmö (Malmö 1914, s. 64-75. 2013.)
sv