$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Trekungamötet 1914

Tillhör Malmö Museer

I Norden ville man manifestera enighet och neutralitet. Därför kallade den svenske kungen Gustav V sina nordiska kolleger till ett möte.

Det krävs inte mycket makaber fantasi för att föreställa sig vad som kunde ha inträffat om gångjärnen släppt och balkongen med de tre nordiska monarkerna hade störtat till marken. Nu inträffade inte detta, men det visade sig senare att balkongen hängde endast på några få rostiga gångjärn. Ytterligare ett majestät och tragedin hade varit ett faktum.

Gustav V kallar sina nordiska kollegor till möte 1914

Vi talar om "trekungamötet" i Malmö i december 1914. Europa stod i brand, det första världskriget hade just tagit sin början. I Norden ville man manifestera enighet och neutralitet. Därför kallade den svenske kungen Gustav V sina nordiska kolleger till ett möte. Han föreslog Stockholm som mötesplats. Norske kung Haakon VII tyckte att Göteborg vore bättre, men Christian X i Danmark föreslog Malmö och så fick det bli. Christian var för övrigt motvillig och måste övertalas av sin regering att ställa upp.

sv