Medeltidens Malmö
1300-talet var en tid full av motsatser, utveckling och framgång växlade med krig och farsoter. Staden fick kungliga privilegier och en för tiden modern administration skapades.
Längs den långa Adelgatan i staden hade ett torg anlagts. Vid torgets norra sida reste sig rådhus och höga bodar i tegel. På denna sida av gatan låg också tingsplatsen där man dömde enligt Skånelagen.
Arkeologiska fynd från tiden
Arkeologiska undersökningar har gett rika fynd om tiden. Dessa visar att malmöborna hade en materiell standard av samma klass som övriga städer inom det hanseatiska handelsområdet.
Malmös tomter började bli tätt bebyggda med hus för skilda ändamål. De praktfulla tegelhusen, tillsammans med korsvirkeshusen, gav staden en internationell karaktär.
I bodar, tavernor och även på rådhuset hördes ofta personer som talade danska och tyska.
Pest och slagfält
En av Europas största katastrofer någonsin ägde rum vid århundradets mitt. Då härjade den stora döden Skandinavien i form av pesten.
Under andra halvan av 1300-talet var Skåne slagfält i kampen mellan Albrekt av Mecklenburg och Valdemar Atterdag samt senare drottning Margareta.
Erik av Pommern kung över Norden
Lugnet återställdes i slutet av århundradet och 1397 kröntes Erik av Pommern till kung över Norden i Kalmar. En period av relativ stabilitet följde de oroliga åren. Då fred är bättre för handel än krig utvecklades Malmö i en gynnsam riktning.
Staden hade dock lidit svårt under den stora oron. Ett antal stödåtgärder genomfördes i början av 1400-talet för att stärka stadens ekonomi och konkurrenskraft.
En latinskola inrättades i Malmö efter tillstånd av påven Innocentius VII år 1406.
Privilegiebrev och stadsvapen
År 1415 gav Erik av Pommern staden ett nytt privilegiebrev med utökade rättigheter.
Stadsbefästningarna utökades och förbättrades från år 1419 och år 1421 fick staden omfattande lantbruksjordar till sitt förfogande av kungen. År 1434 påbörjades uppförandet av en föregångare till dagens Malmöhus.
År 1437 fick Malmö sitt stadsvapen. Vapenbrevet förvaras idag på Malmö stadsarkiv.
Antalet invånare ökar
I början av 1400–talet infördes ett antal skråartiklar för olika hantverk i ”Registrum Ville Malmøyghe”, stadens minnesbok.
De omfattande satsningarna på Malmö gav resultat. I slutet av århundradet var Malmö en verkligt betydelsefull stad i Norden.
Invånarantalet har försiktigtvis beräknats till ca 5000, men det verkliga antalet malmöbor var sannolikt större.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
Sidan senast uppdaterad: