$left
$middle

Under 2023-2024 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

1500-talets stad

Äldre historisk kartbild av Malmö. På bilden omnämns Malmö som "Elbogen. På kartan syns bland annat hus i rött.

Bild av Malmö, tillverkad 1580 av Franz Hogenberg och Georg Braun.

Under 1500-talets första hälft blev staden en av de tongivande inom nordeuropeisk politik.

Investeringar i befästningar och militär slagkraft genomfördes i staden. Utöver detta skedde även administrativa förändringar i stadens styrelse. Antalet borgmästare utökades till fyra åt gången och stadens administrativa personal växte.

Malmö centrum för reformationen

Ett pränteri för tryckning av böcker inrättades och stadens invånare blev allt mer intresserade av Martin Luthers tankar om den kristna religionen.

Den nya läran predikades av prästen Claus Mortensen från och med år 1527 och Malmö blev ett centrum för reformationen i Danmark. Året innan hade Malmöhus län inrättats. Den gamla Myntergården, föregångare till dagens Malmöhus, blev under denna tid länscentrum.

Jörgen Koch

Det allt mäktigare och rikare borgerskapet uppförde grandiosa, palatsliknande byggnader. Jörgen Kocks hus från år 1524 är den främsta exponenten för denna byggnadsiver.

Byggherren var en viktig person i tidens politiska spel. Han kom från Westfalen i Tyskland och blev år 1518 chef för det danska myntverket i Malmö.

År 1523 utsågs han också till borgmästare. Han strävade efter att ge Malmö en självständigare ställning i förhållande till kungamakten, men i den konflikten som kulminerade på 1530-talet försvagades istället Malmös ställning i det danska riket.

Köpenhamns betydelse ökar

Köpenhamn blev allt mer en huvudstad i modern bemärkelse och Malmö hade svårt att klara konkurrensen. Genom storstilade byggnadsprojekt gjordes försök att återta initiativet.

Det stora renässanstorget och Rådhuset stod klara år 1546. Detta hjälpte dock inte då huvuddelen av Öresundsområdets handel fortsättningsvis kom att gå via Köpenhamn.

En äldre historisk karta i färg över Malmö.

Reliefmodell föreställande Malmö under sent 1500-tal.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv