Familjehem kan ge barn som behöver det ett tryggt hem.
Familjehem kan ge barn som behöver det ett tryggt hem.

Bli familjehem

Alla barn har rätt till en trygg plats att bo på. Ett hem. Många barn i Malmö saknar detta och därför behöver vi fler familjehem.

Berättelser från familjehem

Möt några av alla de familjer som öppnat sina hem för ett barn eller läsberättelser från barn som själva har varit placerade i ett familjehem.

"Vi tar till oss barnen som om de vore våra egna"

Jenny och Håkan från Vellinge har valt att bli jourhem. Ett jourhem är ett slags familjehem som tar emot barn för kortare placeringar, ofta under tiden som barnets situation utreds av socialtjänsten. Hör deras historia och varför beslutet att bli jourhem har skänkt stor mening till hela familjen.

”Jag har mitt familjehem att tacka för så mycket”

Möt Maria som kom till Sverige som 13-åring för att leva med sina biologiska föräldrar. – Jag kom hit 1988, det blev ett spännande möte men också lite chockartat i början. För mig var Sverige ett helt nytt land, med en annan kultur och ett främmande språk.

"Det finns så många barn som behöver ett hem"

Idén till att bli familjehem startade under tiden Emilio Diaz jobbade på ett HVB-hem i Ystad och såg behovet av trygghet hos barn. Strax därefter flyttade 15-åriga Hanna in i parets villa i Svarte.

Familjehem i Malmö stad kan få stöd på flera olika sätt.

Stöd till familjehem

  • Nära och regelbunden kontakt med en särskilt utbildad handledare
  • Stödlinje att ringa under kvällar och helger, när familjehemssekreteraren inte är i tjänst
  • Olika utbildningar, såsom grupputbildningar (möjlighet att träffa andra familjehem)

Vanliga frågor om att bli familjehem

Måste man ha egna barn för att bli familjehem? Vi besvarar de vanligaste frågorna nedan.

Nej. Du kan vara en utmärkt familjehemsförälder utan att ha egna barn. Det viktigaste är att du har engagemang, tålamod och förmåga att se barnets behov.

Ja. I de allra flesta fall behöver barnet ett eget rum. Riktigt små barn behöver inte ett eget rum, men kommer behöva det när de blir lite större.

Nej. Du behöver inte ha en partner för att bli familjehem. I vissa uppdrag kan det underlätta om man är två, men många uppdrag kan skötas av en enda engagerad familjehemsförälder.

Nej. Det är inte åldern som avgör hur lämpad du är, men det krävs en viss mognad och livserfarenhet för att klara uppdraget bra. Vi bedömer dig som person, inte din ålder.

Nej. Man kan bli familjehem som arbetssökande och student också. Vi bedömer dina förutsättningar för att bli ett stabilt familjehem, inte din sysselsättning eller ekonomi.

Kontakt

  • Telefon: 040-34 33 20
  • E-post: blifamiljehem.asf@malmo.se

Kontaktinformation och länkar

sv