$left
$middle

Stöd och boenden för utsatta EU-medborgare

EU-medborgare som kommer till staden har rätt till en prövning av deras akuta behov om behoven inte kan tillgodoses på annat sätt. I Malmö stad kan EU-medborgare vända sig till Social jour i akuta situationer.

Råd och stödcenter för EU-medborgare

Malmö stad och Skåne Stadsmission driver verksamheten Crossroads. De erbjuder kostnadsfri frukost alla dagar i veckan, tillgång till toalett, dusch, tvättmaskin och rena kläder. Besökare kan också få stöd och vägledning i kontakt med svenska myndigheter och vårdpersonal.

På Crossroads arbetar personal som pratar flera olika språk. Det finns även en sjuksköterska från Stadsmissionshälsan på plats.

Just nu har Crossroads lokal på Östra Farmvägen 12.

Vinterhärbärget Vinternatt

Vinternatt är ett vinterhärbärge för utsatta EU-medborgare som ligger vid Europaporten på Stadiongatan 25 A i Malmö.

De håller öppet 1 januari–31 mars kl. 20.00–7.00.

Bekvämligheter

Vinternatt erbjuder boende, kvällsmål samt frukost. Det kostar 15 kronor per natt för sovplats och mat. Dusch och toalett finns.

Härbärget drivs genom samverkan mellan Malmö stad och Malmö Pingstförsamling. Pingstförsamlingen i Malmö är ansvariga för den dagliga driften och har anställda och volontärer på plats.

Fördelning av platser

För att få en plats på Vinternatt måste man först besöka Crossroads och kontakta personalen där. De fördelar platserna och i första hand prioriteras äldre, gravida och sjuka. Det finns totalt 40 platser. För att komma in på området krävs att Stadsmissionens personal skickar personens namn till personal på härbärget. Därefter slussas personen in genom Europaportens cafeteriaingång.

Akutsjukvård

Alla har rätt till akutsjukvård och först efter man fått vård görs en bedömning av betalningsförmåga. Stadsmissionshälsan erbjuder akutsjukvård till utsatta EU-medborgare.

Kontakta oss

sv