Rehabilitering
Rehabilitering är till för dig som efter en sjukdom eller skada behöver hjälp med träning för att återfå eller behålla din funktionsförmåga. Rehabilitering kan till exempel bestå av gång- och förflyttningsträning eller träning att klara den personliga hygienen och vardagen.
Inom rehabiliteringen arbetar legitimerade arbetsterapeuter och fysioterapeuter/sjukgymnaster med att förebygga, förbättra och kompensera för nedsatta funktions- och eller aktivitetsförmågor i hemmet, genom bedömning och träning.
Exempel på träning är
- balans
- gång
- rörlighet
- styrka
- förflyttningsteknik.
Syfte att du ska kunna fortsätta leva ett självständigt liv. Träning sker även i olika aktiviteter. Bedömning och träning medför en inkomstbaserad avgift.
Samarbeten
För dig som är äldre
Fysioterapeuterna/sjukgymnasterna och arbetsterapeuterna samarbetar även i team med undersköterskor i hemtjänsten samt sjuksköterskor med dig i centrum.
För dig som har funktionsnedsättning
Fysioterapeuterna/sjukgymnasterna och arbetsterapeuterna samarbetar i team med personal på LSS-boenden för dig som har funktionsnedsättning med insats inom LSS och är över 20 år. Har du eget boende gör vi hembesök hos dig.
Fysioterapeuts/sjukgymnasts arbetsområde
Tillsammans med dig lägger vi upp en personligt anpassad målsättning med träningen/rehabiliteringen i ett första möte.
Exempel på sådana funktionella mål kan vara att
- att gå självständigt utan hjälp
- klara gång i trappa
- få upp färdigheterna med ett gånghjälpmedel.
För att uppnå målen tränar vi sedan funktioner i hemmiljön såsom att ta sig i och ur sängen. Träning planeras och utförs ofta i nära samarbete med en undersköterska.
Arbetsterapeuts arbetsområde
Arbetsterapeutens område är aktivitet och delaktighet. Arbetsterapeuten hjälper personer med nedsatt aktivitetsförmåga till att så självständigt som möjligt kunna utföra sina vardagliga aktiviteter, till exempel
- personlig vård
- matlagning
- städ
- inköp
- att självständigt kunna hålla reda på vad och när saker och ting ska hända.
Arbetsterapeuten utgår från varje enskild person och insatserna är individanpassade. För att klara av att utföra aktiviteten på bästa sätt kan du och arbetsterapeuten behöva träna i den aktuella aktiviteten. Det kan även bli aktuellt att anpassa aktiviteten alternativt använda ett tekniskt hjälpmedel.
Rehabgruppen Fenix
För dig som har en förvärvad hjärnskada eller hjärnskada orsakad av sjukdom som inte successivt försämras, finns dagrehabilitering genom Rehabgruppen Fenix.
Bostadsanpassning
Om din bostadsmiljö behöver anpassas ansöker du om en bostadsanpassning.
Korttidsboende
Om du på grund av sjukdom eller skada efter sjukhusvistelse behöver fortsatt träning som inte kan tillgodoses i hemmet kan biståndshandläggaren bevilja en tids rehabilitering på korttidsboende.
Kontakta oss
Malmö stads kontaktcenter
- E-post:
- malmostad@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Telefontider:
- Vardagar 08.00–17.00
- Länk till webbplats:
Sidan senast uppdaterad: