Malmö stad
$left
$middle

Förebyggarsektionen och SSPF

Förebyggarsektionen på socialtjänsten arbetar med riktade insatser till elever i främst högstadieålder, men även mellanstadiet och gymnasieskolor. Vi ingår i samverkan SSPF som står för skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan.

Förebyggarsektionens uppdrag är att stärka det främjande och förebyggande arbetet för barn och unga på selektiv och universell nivå, aldrig på individnivå. Förebyggarna är en arbetsgrupp som har olika uppdrag i SSPF-skolor.

Förebyggarsektionens insatser

Insatserna är främjande eller förebyggande som stärker skyddsfaktorer och vi arbetar i helklass, aldrig med enskilda individer. Arbetet sker oftast tillsammans med andra verksamheter inom Malmö stad, myndigheter eller idéburen sektor och organisationer och utgår från den lokala områdesgruppens behov.

Exempel på insatser som förebyggarna genomför:

  • Värdegrundsarbete
  • Machofabriken
  • Kärleken är fri
  • Coachande resurs
  • Yrkes- och föreningsträffar
  • Andra aktiviteter som framkommer ur samverkan med andra, främst i Malmö stads SSPF-skolor.

SSPF – skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan

SSPF finns på 36 skolor i Malmö. Uppdraget är att stärka det främjande och förebyggande arbetet för barn och unga.

Syftet är att utifrån ett helhetsperspektiv och samverkan skapa god kvalitet i insatserna för barn och unga som utgår från kunskap om risk- och skyddsfaktorer. Arbetet i SSPF utgörs av gemensamma strategiska val och aktiviteter, åtaganden och kompetensutveckling.

SSPF-samverkan skapar förutsättningar för kontakter mellan aktörerna som i sin tur genererar snabbare insatser riktat till grupper av ungdomar eller till geografiska områden där det finns oro för negativ utveckling.

Ansvarsfördelning mellan de olika aktörerna inom SSPF

SSPF-träffar sker på skola eller via Teams minst två gånger per termin. Representanter från de olika verksamheter medverkar.

Sammankallande till SSPF-samverkan är Förebyggarsektionen på socialtjänsten. De utgår från problem som skolan tar upp i SSPF-samverkan och där det bedöms behövas kompetens från den förebyggande arbetsgruppen. Även ungdomsfält medverkar vid träffarna.

Polisen bidrar till att främja ett långsiktigt förebyggande arbete och stödjer det sektorövergripande samarbetet. Polisen identifierar behov och tar initiativ till samverkan i gemensamma frågor.

Fritid utgår oftast från lokala fritidsgårdar. Behov av medverkan från fritiden ser olika ut beroende på SSPF-skolornas önskemål och geografiska läge. Fritidsgårdarna har ett främjande uppdrag och är en viktig part i att fånga upp trender och tendenser i ett tidigt skede.

Kontakt

Robert Persson

Samordnare SSPF och Förebyggarsektionen

Titel: Socialpedagog

E-post: Robert.Persson@malmo.se

Mobiltelefon: 0709-152131

Sidan senast uppdaterad:

sv