Malmö stad
$left
$middle

Sofieholms förskola

Sofieholms förskola ligger på en grön och rymlig hörntomt i Lindeborgsområdet. Förskolan består av fem avdelningar fördelade i två byggnader.

Om förskolan

I förskolans huvudbyggnad finns fyra avdelningar för barn som är 1-4 år. Barnen är indelade i grupper efter barn i samma ålder. Här finns två lekhallar där barnen möts över avdelningarna. I ”paviljongen” finns en avdelning där våra äldsta barn har sin verksamhet. I huvudbyggnaden finns det ett kök där vår kock Bahar lagar god och näringsrik mat från grunden.

Utemiljön inbjuder till mycket fysisk rörelse med lek, utforskande och lärande på en gård med ett rikt utbud av olika växter, träd och kullar.

På Sofieholms förskola organiserar vi aktiviteterna så att barnen ges rikligt med tid, rum och material som är anpassat efter ålder, mognad och intresse. Barnen ska få upplevelser som stimulerar fantasi, kreativitet och förmåga att leka.

Utbildning i förskolan

Barnen ges delaktighet och inflytande i utbildningen på olika sätt. De är med och driver projekt, undersöker och utforskar samt deltar i demokratiska processer. Lärmiljöerna är anpassade efter barnens tankar, mognad och intressen och tid ges till lustfylld lek och lärande.

Naturen är ett stående inslag hos oss. Vi har en stor gård, närliggande park och möjlighet att utforska vårt närområde då vi har lådcyklar till vårt förfogande på förskolan.

En dag på förskolan

Vid 6.15 öppnar förskolan och barnen välkomnas i en av lekhallarna. Klockan 7.00 går de äldre barnen till paviljongen. Klockan 8.00 serverar vi frukost på avdelningarna. Efter frukosten delas barnen upp i projektgrupper och har planerad undervisning inomhus eller utomhus.

Vid 11.00 serveras det lunch. Efter lunchen sover de yngsta barnen och de som inte sover erbjuds en lugn stund i form av sagoläsning eller annan avkopplande aktivitet.

Mellanmål serveras klockan 14.00 och därefter har vi ofta utbildning utomhus. Från klockan 16.00 samarbetar avdelningarna. Klockan 17.30 stänger förskolan.

Introduktion och inskolning

Vi bjuder in vårdnadshavare till ett inskolningssamtal innan barnet börjar på förskolan. Då får vi tillfälle att lära känna varandra och berätta mer om förskolan. Inskolningen brukar pågå ungefär 2 veckor, men barn har olika behov och ibland kan inskolningen därför ta längre eller kortare tid. Vår utgångspunkt är att alltid vara lyhörda för varje enskilt barns behov. 6-8 veckor efter inskolning, när alla intryck har mognat, bjuder vi in vårdnadshavare till ett uppföljningssamtal där vi pratar om hur barn och vårdnadshavare upplever den första tiden på förskolan.

Kommunikation med vårdnadshavare

Pedagogerna värnar om den dagliga kontakten vid lämning och hämtning. Utvecklingssamtal erbjuds varje år för att följa upp ert barns utveckling och lärande och erbjuds i anslutning till barnets födelsedag. Vi erbjuder även vårdnadhavarmöte två gånger per år, ett av dessa sker i form av ett ”Drop In”. Varje avdelning skickar regelbundet ut information och dokumentation, bland annat om viktiga datum eller om aktiviteter som sker på förskolan, via vårt digitala verktyg Tempus Hemma.

Besöka förskolan

Önskas ett besök på förskolan eller ni har andra frågor går det bra att kontakta biträdande rektor Anna Åberg. Kontaktuppgifter hittar ni längst ner på sidan.

Viktiga datum

Två dagar per termin håller förskolan stängt. Då arbetar vi med planering och utveckling av verksamheten. Stängda dagar:

  • 4 september 2024
  • 4 november 2024

Våra avdelningar

Fiolen: 0721-80 09 48
Flöjten: 0721-80 09 49
Klarinetten: 0721-80 09 46
Harpan: 0721-80 09 40
Trumman: 0721-80 09 47
Kök: 0709-59 56 18

Utbildningsområde C

Utbildningsområde C

Kontakta oss

Sofieholms förskola

Besöksadress:
Orkestergatan 2

Anna Åberg

Titel:
Rektor bitr förskola
Mobiltelefon:
0705-912943

Paula Daneskär

Titel:
Rektor
Mobiltelefon:
0708-125429

Anne-Li Rantoft

Titel:
Förste förskollärare
Mobiltelefon:
072-3506757

Sidan senast uppdaterad:

sv