Solglimtens förskola

Solglimtens förskola ligger i natursköna Oxie och består av fem avdelningar. Två avdelningar är för yngre barn, två avdelningar för äldre barn och en femårsavdelning. Att avdelningarna angränsar till varandra ger möjlighet till att arbeta åldersöverskridande.

Om förskolan

Förskolan har en stor härlig förskolegård med slingrande cykelslingor, gungor, spännande klätterställning och natur som inspirerar och uppmuntrar till fantasi och lek. Gården är uppdelad i två områden vilket ger bra möjlighet till att kunna dela in barnen i mindre grupper för att arbeta kring sina projekt.

I mitten av huset ligger förskolans egna tillagningskök.

Utbildning i förskolan

På Solglimtens förskola är lärmiljöerna och det pedagogiska innehållet direkt riktat till barnens behov och intressen. Vi arbetar utforskande med utgångspunkt i barnens intressen och funderingar. Vi lyssnar på barnen och deras idéer så att de känner sig delaktiga.

Hos oss får ditt barn utvecklas genom att leka, skapa och utforska, både på egen hand, i grupp och tillsammans med pedagogerna.

Varje vecka har arbetslagen gemensam reflektionstid där de utvärderar veckan som gått och planerar för kommande veckas utbildning och undervisning.

En dag på förskolan

Förskolan öppnar 6.15 på avdelningen Regnbågen. Vid 7.30 samlas vi och äter frukostbuffé.

Under förmiddagen fokuserar vi mycket på terminens projekt genom olika undervisningsaktiviteter. Vi är iväg utanför förskolans område flera gånger i veckan och har två eldrivna lådcyklar som används vid utflykter längre bort.

Runt 11.00 äter vi lunch som är lagad av vår fantastiska kock Sara. Mellan 11.30 och 13.45 sover de barnen som behöver. De som inte sover har aktiviteter inne eller ute.

Vid 14.00 äter vi mellanmål. Ibland äter vi ute beroende på vädret. Mellan 14.00 till ca 16.30 har avdelningarna olika aktiviteter inne eller ute.

Vid 16-16.30 slås avdelningarna samman antingen på stängningsavdelningen eller ute fram till 17.30.

Introduktion och inskolning

Inskolningen pågår under två veckor. Upplägget kan anpassas efterhand och det är barnets behov som styr. Räkna med att vara med hela dagar första veckan. Det är viktigt att vårdnadshavare känner sig redo och trygg med att lämna sitt barn. Självklart samarbetar vi kring barnets behov för att inskolningen ska bli så bra som möjligt.

Innan inskolningen eller under inskolningens första vecka har pedagogerna på avdelningen ett inskolningssamtal med vårdnadshavaren där de vill lära känna er och ert/era barn.

Kommunikation med vårdnadshavare

Förskolans pedagoger är de som känner ert/era barn bäst. Därför vill vi att vårdnadshavare i första hand tar kontakt med pedagogerna för frågor kring utbildningen och omsorgen. Pedagogerna ger information om dagen vid lämning och vill man ha mer information är det bara att fråga.

Under året anordnas drop-in eller föräldramöten. Vi har också ett lärandesamtal/utvecklingssamtal där det enskilda barnet är i fokus. Vill man ha extra samtal under året så går det bra att fråga pedagogerna om detta.

Kommunikation sker också vi appen Tempushemma. Här skriver vårdnadshavare även in barnets schema, frånvaro och ledighet.

Besöka förskolan

Vill du besöka oss? Så roligt, du är varmt välkommen! Kontakta biträdande rektor Nathalie Padyasek så bokar vi en tid. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Viktiga datum

Två dagar per termin håller förskolan stängt. Då arbetar vi med planering och utveckling av verksamheten. Stängda dagar:

  • 31 augusti 2023
  • 24 november 2023

Våra avdelningar

Blixten: 0738-56 93 81
Vinden: 0738-56 93 82
Solstrålen: 0738-56 93 83
Regnbågen: 0738-56 93 84
Droppen: 0738-56 93 85

Köket: 0738-56 93 80

Kontakta oss

sv