Beslut

Här kan du läsa mer om olika beslut som tas såväl i Malmö som för hela landet och som påverkar skolorna.

Grundskolenämnden beslutar om svar på ett Malmöinitiativ (ett förslag från en malmöbo) om att Malmö ska bli bättre på att möta behoven hos elever med NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som adhd och autism). Grundskolenämnden svarar Malmöinitiativet med att berätta om hur grundskoleförvaltningen nu jobbar med att förbättra olika saker, bland annat:

  • Mer resurser till centrala elevhälsan
  • Grundsärskolan byggs ut. Det innebär att det ska skapas fler platser för elever som går i anpassad grundskola.
  • Mer tillgängliga lärmiljöer.
  • Pilotprojektet "Trygga barnet" där skolan samarbetar mer med exempelvis socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin för att upptäcka barn som behöver stöd tidigt.

Grundskoleförvaltningen har beslutat att starta en ny anpassad grundskola årskurs 1-6 på Tygelsjöskolan. Den nya anpassad grundskola kommer att ha plats för 14 elever.

Grundskoleförvaltningen har på grund av branden på Rosengårdsskolan under påskhelgen beslutat att tillfälligt flytta delar av Rosengårdsskolans undervisning till Segevångsskolans tidigare lokaler.

Skolverket har tagit fram nya bestämmelser om betygsättning som börjar gälla i juli 2022. De nya bestämmelserna betyder:

  • att läraren ska göra en samlad bedömning av elevens kunskaper och sätta det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper
  • att ordet kunskapskrav byts ut mot ordet betygskriterier i alla årskurser där lärare sätter betyg.

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag för att öka tryggheten och studieron i skolan. Lagändringen började gälla den 1 augusti 2022 och innebär bland annat:

  • All personal ska få göra det som är befogat för att öka studieron, till exempel att ingripa fysiskt för att avvärja våld, kränkningar eller andra ordningsstörningar.
  • Det blir enklare för rektorn att besluta om avstängning och tillfällig placering inom och utanför skolan.
  • Användningen av mobiltelefoner i skolan regleras
  • Ordningsreglerna ska följas upp regelbundet tillsammans med eleverna.

Grundskolenämnden svarar på remiss från Utbildningsdepartementet, "I mål - vägar vidare för att fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning"

Grundskolenämnden har fått ge sina åsikter om ett förslag från Utbildningsdepartementet om att ge tydligare riktlinjer om elevernas tillgång till studie- och yrkesvägledning i skolan. Grundskolenämnden i Malmö är positiva och tror att det blir lättare att se till att elever, oavsett bakgrund och skola, får tillgång till likvärdig studie- och yrkesvägledning

Förvaltningsledningen beslutar att tillfälligt flytta Bulltoftaskolan
Bulltoftaskolans ventilationssystem behöver renoveras. Därför beslutar grundskoleförvaltningen att Bulltoftaskolan flyttas till kvarteret Dekanen, byggnad E (vid Triangeln) från höstterminen 2023 till och med vårterminen 2025.

Efter valet i september fick Sverige en ny regering och ny statsminister, Ulf Kristersson. Statsministerns regeringsunderlag*, som består av fyra partier: Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, har kommit överens om ett avtal som kallas Tidöavtalet. I avtalet finns den politik som partierna vill driva. Här är några av de delar i Tidöavtalet som rör skolan:

  • Det ska bli svårare att komma in på lärarutbildningen så att det blir högre status att vara lärare.
  • Skolans läroplaner och ämnesplaner ska fokusera mer på att eleverna ska lära sig färdigheter, fakta och ämneskunskaper.
  • Partierna vill motverka betygsinflation och att det ska bli en tydligare koppling mellan en skolas resultat i nationella prov och skolans betygsresultat. Det ska fortsätta finnas en gräns mellan godkänt och icke godkänt.
  • Partierna vill att det ska stå med i skollagen att skolans rektor har ansvar för trygghet och studiero i skolan. Rektor ska oftare få besluta om att tillfälligt flytta en elev och ska behöva flytta elever när det är nödvändigt. Skolledningen ska kunna bestämma om ordningsregler. Elever ska kunna ge synpunkter och förslag, men rätten att vara med och besluta om ordningsreglerna tas bort.
  • Partierna vill satsa på att förbättra elevhälsan.
  • Alla elever ska få läsa både svenska och internationella böcker som är skönlitterära klassiker. Partierna vill att läsning och läsförståelse av skönlitterära böcker ska få större plats i skolan. Partierna vill att en grupp av experter ska ta fram en lista med sådana böcker.

Grundskolenämnden har beslutat att Värner Rydénskolans högstadium ska bli en egen skolenhet från läsåret 2023/2024. Högstadiet planeras att ha en profilinriktning, men det är inte bestämt vilken sorts profil. Idag finns det grundskolor i Malmö som har profilinriktning inom musik (exempelvis Oxievångsskolan) och idrott (exempelvis Malmö idrottsgrundskola och Toftanässkolan).

Grundskoleförvaltningens ledningsgrupp har beslutat att anta rutinen för hanteringen av elevrådsinitiativ. Elevrådsinitiativ är ett nytt sorts förslag som förvaltningsledningen eller grundskolenämnden kan besluta om.

I rutinen står det att centrala elevrådet skickar ett elevrådsinitiativ till grundskoleförvaltningen, sedan får en person som arbetar på förvaltningen i uppdrag att titta på förslaget och skriva ett svar till centrala elevrådet.

Beroende på vad frågan handlar om kan förslaget sedan gå till förvaltningsledningen eller till politikerna. Centrala elevrådet får sedan svaret på sitt förslag och om antingen förvaltningsledning eller politikerna i nämnden har fattat något beslut utifrån förslaget.

Till våren kommer även alla elevråd att få tillgång till ett formulär så att skolornas elevråd kan skicka in förslag till det centrala elevrådet som de kan ta vidare.

En av de viktigaste frågorna som nämnden bestämmer över är budgeten. Kommunfullmäktige bestämmer hur mycket pengar som grundskolnämnden får, men nämnden bestämmer hur de pengarna ska delas ut på skolorna och i olika delar av grundskoleförvaltningen. I budgeten för 2023 finns ett krav på att göra effektiviseringar. Det betyder att skolorna och förvaltningen måste försöka göra samma arbete med mindre pengar. Det betyder oftast att skolorna och förvaltningen inte kan ha lika mycket personal.

Förslaget på budget för 2023 togs upp på nämndens möte i januari. Partierna som inte bestämmer (kallas ibland för oppositionspartierna) tyckte att budgeten inte förklarade hur skolorna skulle påverkas av besparingarna. Eftersom de styrande partierna har ett minoritetsstyre kunde nämnden inte godkänna budgeten.

På nämndens möte 16 februari förklarades mer hur skolorna skulle påverkas av den nya budgeten. Den nya budgeten godkändes då av nämnden.

Kontaktinformation

Grundskoleförvaltningen

Telefon:
040-34 90 90
Telefontider:
Måndag–fredag klockan 08.00–16.00. Lunchstängt klockan 12.00–12.45.
Postadress:
Grundskoleförvaltningen Grundskoleförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Rönnblomsgatan 6A
Besökstider:
Måndag–fredag klockan 8.00–16.00, lunchstängt klockan 12.00–12.45.
sv