Malmö stad
$left
$middle

Att tänka på i uppdraget om barnet beviljats uppehållstillstånd

Naturligtvis är varje ärende speciellt där turordningen kan ändras eller andra saker behöva åtgärdas.

Det som kan vara bra att känna till är att uppdraget förändras delvis i sin karaktär, då den akuta fasen när barnet sökte uppehållstillstånd och/eller asyl är avslutad.

Barnet behöver nu en mer långsiktig planering inför framtiden i Sverige och brukar också själv framföra nya önskemål och visa nya behov. Det kan ibland vara svårt för en god man att möta och tillgodose alla dessa behov och önskemål.

Eftersom du fortfarande är förordnad ska du göra de uppgifter som är juridiskt, ekonomiskt och socialt nödvändiga för barnet och uppdragets fullgörande.

Du ska informera dig löpande om barnets behov och utveckling och vidta eventuella åtgärder som är nödvändiga.

När barnet fått uppehållstillstånd ska du lämna in en sista redogörelse "utan uppehållstillstånd" som gäller en extra månad efter beslutsdatum. Därefter ska du skicka in redogörelse för varje kalenderår (brytdatum 31 december).

I den sista redogörelsen ska du beskriva de åtgärder som du gjort och vad som hänt i uppdraget. Observera att det är en annan blankett som gäller efter att barnet beviljats uppehållstillstånd samt att arvodet förändras.

Det kan handla om förändringar i barnets ärende eller kontaktuppgifter, till exempel
  • om barnet flyttar till annan kommun
  • om en förälder kommer till Sverige
  • om en särskilt förordnad vårdnadshavare utses etcetera.

Det är socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört som ska ska ansöka om en särskilt förordnad vårdnadshavare hos tingsrätten.

Ansökan sker efter att vårdnadsutredning gjorts av Familjerätten i Malmö eller motsvarande verksamhet i annan kommun.

Familjerätten bör i sin tur ha fått remiss om behov av vårdnadsutredning från barnets ansvariga socialsekreterare. Som god man kan du bli tillfrågad om du vill bli särskilt förordnad vårdnadshavare.

Berätta för handläggaren hur länge du kommer vara borta, om och hur du är nåbar under din frånvaro och om det finns några möten eller annat viktigt inbokat som inte går att flytta. Vid behov kan vi förordna en extra god man som jämte dig ansvarar för barnet.

Migrationsverket meddelar beslutet om barnets uppehållstillstånd på ett delgivningsmöte. Det är sedan mycket viktigt att du meddelar berörda myndigheter, speciellt enheten för överförmyndarärenden, om beslutet.

När barnet fått beslutet ska du sedan

  • ansöka om uppehållstillståndskort
  • återlämna LMA-kort
  • tömma Migrationsverkets kontokort (senast en månad efter beslut).

Du ska registrera barnet hos Skatteverket så att hen får fullständigt personnummer och blir folkbokförd i sin vistelsekommun.

Meddela barnets nya personnummer och folkbokföringsadress till enheten för överförmyndarärenden. Meddela även eventuell avvikande vistelseadress och anledningen till denna. Se till så att du får ett nytt uppdaterat registerutdrag.

Meddela också andra berörda myndigheter om barnets personnummer, såsom socialtjänsten, skola och sjukvård.

Bankkontot kan till exempel vara ett ungdomskonto med uttagskort. Ordna med regelbundna överföringar av barnets medel från det transaktionskonto på vilket du sköter barnets ekonomi.

Vid behov ska du även ordna sparkonto, om barnet har tillräckliga medel för det.

Tänk på att inte sammanblanda barnets medel med dina egna (och inte heller med andra barns medel, om du har flera godmansuppdrag samtidigt).

Du får inte låna ut pengar eller lägga ut egna pengar för barnet eftersom det innebär att du som god man då sätter barnet i skuld.

Det är också viktigt att särskilja barnets pengar och ha barnets tillgångar på hens konto eftesom det annars är sammanblandning av medel, vilket inte är tillåtet.

Till ansökan ska du bifoga

  • personbevis
  • skolintyg
  • tre månaders inkomstredovisning från Migrationsverket gällande barnets dagersättning
  • eventuellt särskilt bidrag
  • ett nytt registerutdrag med barnets fullständiga personnummer från överförmyndaren
  • kontobevis på antingen barnets bankkonto/ungdomskonto eller det transaktionskonto du som god man använder för barnets medel.

Alternativt stäm av med socialsekreterare om detta redan har gjorts. Barnbidrag beviljas främst om barnet har en särskilt förordnad vårdnadshavare, men barnbidrag kan även beviljas av socialnämnden.

Kontakta vid behov Röda Korset och ansök om deras stöd om barnet önskar efterforskning av sina anhöriga eller återförening.

Om barnet blir kallat till utredning gällande familjeåterförening eller till anknytningssamtal på Migrationsverket bör du medverka och närvara. Det är dock inte ditt ansvar att anhöriga kommer till Sverige.

ID-kort kostar 400 kronor, vilket barnet måste betala innan kostnaden kan återsökas hos socialtjänsten och ersättas genom ekonomiskt bistånd. Du ska bifoga kvitto när du söker ersättning för kostnaden genom ekonomiskt bistånd.

Sidan senast uppdaterad:

sv