Malmö stads kulturpris
Varje år delas Malmö stads kulturpris ut till en person som har stått för värdefulla insatser i Malmös kulturliv.
Kulturpriset består av en statyett i silver formgiven av ädelsmeden Magnus G:son Liedholm samt en prissumma på 80 000 kronor.
Kulturpriskommittén består av kommunfullmäktiges ordförande, förste vice ordförande och andra vice ordförande, kulturkommunalrådet, kulturnämndens ordförande och vice ordförande samt kulturdirektören.
Nominera kulturpristagare
Allmänheten har i början av året möjlighet att ge förslag till nästa kulturpristagare. För 2025 är nomineringen öppen under perioden 27 januari till 17 februari 2025.
Tidigare vinnare med motivering
2024: Serietecknaren Liv Strömquist
Liv Strömquist är en framstående serietecknare som också har blivit välkänd genom sitt arbete i poddar, tv och radio. Hon har bland annat varit samtalsledare vid författarsamtal, programledare i poddar och radioprogram och är hedersdoktor vid både Malmö universitet och Katolska universitetet i Louvain, Belgien.
Liv är etablerad som en av Sveriges största serietecknare tack vare sitt engagerade, humoristiska och satiriska sätt att skildra samhället. Hon debuterade 2005 med seriealbumet Hundra procent fett och har sedan dess skapat många verk som behandlar ämnen som skönhet, rikedom, kärlek och kvinnors kroppar. Hennes verk är kända för sitt fokus på klassfrågor och feminism, vilket har gjort henne till en viktig röst i samhällsdebatten. Flera av hennes seriealbum har också blivit dramatiserade.
Hon har fått många priser, bland annat Region Skånes kulturpris, Sydsvenskans kulturpris, Dagens Nyheters kulturpris och Malmö stads kulturstipendium för värdefulla insatser 2022. Livs arbete i olika medier gör henne till en viktig samtidsanalytiker, särskilt i en tid då världen blir allt mer komplex.
2023: Filmfestivalen BUFF
BUFF filmfestival är Nordens viktigaste och största filmfestival med fokus på barn och ungdomsfilm. Festivalen arrangeras i Malmö i mars varje år sedan 1984. BUFFs mångåriga arbete bidrar till att höja statusen för barn- och ungdomsfilm både i Norden och internationellt. Ett långsiktigt och uthålligt arbete som också involverat många samarbeten och skapat ett brett kontaktnät både lokalt, nationellt och internationellt.
BUFF är idag en internationell mötesplats som sätter Malmö på kartan. Under resten av året når festivalen ut till unga i hela Sverige genom olika verksamheter och filmdistribution. BUFFs ambition är att visa de bästa barn- och ungdomsfilmerna från hela världen, filmer med hög kvalitet gjorda ur ungas perspektiv, som handlar om angelägna och berörande frågor, filmer som annars inte visas i Sverige.
BUFF tar verkligen den unga publiken på allvar och har med stort engagemang sedan starten nått hundratusentals unga malmöbor, varav många har upplevt sitt första biobesök på festivalen. Filmfestivalen når unga malmöbor ifrån förskolan till och med gymnasiet genom samarbete med skolbion, samt familjepublik och professionell bransch, och ger med sitt unika utbud publiken tillfälle att spegla sig i unga från hela världen. På detta sätt skapas större förståelse och igenkänning, något som är extra angeläget i Malmö.
2022: Konstnären Charlotte Johannesson
Charlotte Johannesson tillhör de konstnärer som vill och vågar bryta ny mark och vidga de konstnärliga vyerna. För detta krävs mod, dels för att utmana normer för vad som kan räknas till konstfältet, dels för att våga utmana andra, mer informella normer, i detta fall samarbeten med tekniska och kommersiella företag. Charlotte har i sitt konstnärskap verkat inom det som med ett känt konstbegrepp betecknas ”det utvidgade fältet”, att ta existerande uttryck till förut okända höjder med nya perspektiv, material eller teknik.
Charlotte Johannesson får Malmö stads kulturpris för att hon på ett banbrytande sätt fört samman ett traditionellt textilt uttryck med ett visuellt digitalt, men också som en representant för det fria kulturlivet i Malmö, som när det får verka fritt, i grunden kan ge oss helt nya sätt att se på företeelser som för oss verkar välbekanta.
2021: Operasångaren Richard Söderberg
Richard Söderberg är inte bara en av de mest omtalade och framgångsrika operasångarna i Sverige idag utan också en stark och viktig röst i frågor som rör mänskliga rättigheter och hbtqia+. Med visionen att fler ska få upptäcka hur underbart det kan vara med opera och med ett stort engagemang i kulturens förutsättningar och framtid har hans kulturgärning och samhällsengagemang nått långt utanför scenerna.
Genom allt detta, och uppträdanden världen över, har han konstant satt Malmö på världskartan och samtidigt alltid funnits nära alla de som bor och verkar i staden. När Covid-19 lamslog världen var han med och såg till att de som hade det svårast fortfarande kunde ta del av kultur, bland annat genom livesändning av allsång, dagens sång och körlektioner samt en gårdsturné på seniorboenden runt om i Skåne.
2020: Musikern Nina Persson
En stark personlig såväl som konstnärlig integritet är kännetecknande för Nina Perssons musikaliska gärning. Hennes röst har fascinerat publik över hela världen och lämnat ett outplånligt musikaliskt avtryck i svensk musikhistoria.
Nina Persson är både sångerska, musiker, låtskrivare och skådespelare. Även om hon arbetat utomlands under flera år har hon under senare år återvänt till Malmö, där hon nu är bosatt. För ett par år sedan startade hon musikgruppen Medborgarbandet som engagerar sig för att stärka demokratin och inspirera unga att göra sin röst hörd i politiken.
2019: Trumpetaren Håkan Hardenberger
Genom sitt unika trumpetspel och med total närvaro gestaltar Håkan Hardenberger musik på ett sätt som engagerar och berör. Hans kombination av teknisk färdighet med humoristisk, musikalisk finess gör honom till en trumpetare i världsklass.
Under många år har Håkan Hardenberger verkat på bred front inom det konstmusikaliska området med Malmö som bas och världen som arbetsplats. Främst som solist med bl a Malmö Symfoniorkester, Sveriges Radiosymfoniker, Berliner filharmonikerna och Londons symfoniorkester. Men också som dirigent, kompositör, arrangör och initiativtagare till egna projekt som satt Malmö på kartan.
2018: Fotografen Pierre Mens
Pierre Mens har en kulturpolitisk bredd som bara en livsgärning kan ge. Men hela tiden med bilden, stilla eller rörlig, som medium.
Han inledde sitt fotograferande som en ung påg tidigt 50-tal och sålde sin först bild på MFF till Kvällsposten 1954. Med en kärlek till fotbollen i allmänhet och MFF i synnerhet har han sedan denna första bild dokumenterat praktiskt taget varje hemmamatch.
Periodvis har Pierre Mens arbetat med rörlig bild, både som producent, regissör och filmfotograf i en serie produktioner för Rädda Barnen och Sveriges television.
Men det är med stillbilden hans avtryck är störst. Och i Malmö är det inte bara fotbollen som dokumenterats. I ett tiotal böcker med Malmötema har han i bild berättat om det vi ser dagligen, Öresundsbron, Turning Torso och Malmö Högskola, det som idag är Malmö Universitet. Men också minde kända delar av stadens historia, exempelvis ”Den okända staden” om Malmö Östra Sjukhus.
Med mer än en miljon bilder i sitt arkiv är hans bidrag till Malmös kulturarv oerhört stort och utgör en omistlig del av berättelsen om vår tid. För denna betydande gärning tilldelas Pierre Mens 2018 års kulturpris.
2017: Regissören Ronny Danielsson
"Ronny Danielsson får 2017 års kulturpris för en livslång gärning inom scenkonsten. Med sitt ledarskap har han fyllt regissörsstolen och varit konstnärlig ledare för ideella föreningar, stadsteatrar, operor, men också ofta haft dessa institutioners chefskap.
Med ett inkluderande och idérikt konstnärskap, som med värme och en orädd attityd berättar historier för vår tid har han också hela tiden tänjt traditionella gränser. Från Studioteatern där begreppen 'teater' och 'scen' hela tiden omdefinierades till att inom ramen för såväl musikal som drama förändra format och innehåll på ett ofta nyskapande sätt, exempelvis 'teatern.nu'."
Ronny Danielsson förenar scenkonstens alla uttrycksmedel till en fullödig helhet samtidigt som han har ett folkligt och underhållande tilltal."
Malmöbaserade Ronny Danielsson har under många år haft stor betydelse för stadens kulturliv. Under 80-talet grundade han Studioteatern och har sedan dess gjort många stora uppmärksammade musikaler i okonventionella lokaler (flyghangarer, fabriker, utomhus med mera).
Ronny Andersson är idag ansvarig för Malmöoperans turnerande verksamhet, regissör och konstnärlig ledare för Teater Inc.
Kontakta oss
Sektionen för kulturanalys och stöd
- E-post:
- kulturstod@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 10 00
- Postadress:
- Sektionen för kulturanalys och stöd Sektionen för kulturanalys och stöd, Kulturförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Baltzarsgatan 31
Sidan senast uppdaterad: