Publicerad 11 juni 2020

11 juni 2020

Telefon

070-123 456 78

Telefontider

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Öppettider för besökare

Måndag - torsdag

Kl. 07.00 - 17.00

Fredag

Kl. 07.00 - 16.00

Adress

Malmö stad, 205 80 Malmö 

Hjälpmedel för vuxna

Du som är 20 år eller äldre kan efter behovsbedömning kostnadsfritt låna hjälpmedel som exempelvis rollator, vårdsäng eller rullstol för att klara det dagliga livet och få en välfungerande vardag. För dig som är vårdnadshavare och har små barn finns det vissa höj– och sänkbara hjälpmedel att hyra mot en avgift. Som privatperson finns det också möjlighet att hyra hjälpmedel, utbudet är dock begränsat.

Malmö stad och Region Skåne har ett delat ansvar för hjälpmedel till personer som är 20 år eller äldre. Läs mer om Malmö stads hjälpmedelsansvar i Hjälpmedelsguiden.

Du får stöd med bedömning

Ditt behov av hjälpmedel bedöms av en arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast eller sjuksköterska som är förskrivare av hjälpmedel. Om du får ett förskrivet hjälpmedel provas det ut just för dig.

Bedömning, utprovning och inträning kan innebära en avgift

Utlån av hjälpmedel sker utan kostnad, men bedömning, utprovning och inträning kan innebära en avgift.

Tänk på att du endast lånar hjälpmedel från Malmö stad. När du inte längre har behov av hjälpmedlen så ska de återlämnas. Längre ner på denna sida finner du också information om vad som gäller för lånade hjälpmedel för dig som flyttar inom, till eller från Malmö.

Stulet eller borttappat hjälpmedel

Om ditt hjälpmedel har blivit stulet eller borttappat ska du göra en polisanmälan. Kontakta därefter Malmö stads kontaktcenter för att bli kopplad till din förskrivare.

Hjälpmedel inför planerad operation med konstgjord höft- eller knäled

I samband med planerade operationer med konstgjord höft- eller knäled rekommenderar Region Skåne att du förbereder med att ha vissa hjälpmedel i hemmet.

Malmö stad har därför tagit fram ett hjälpmedelspaket som innehåller

  • griptång 70 cm
  • strumppådragare
  • fristående toalettförhöjning
  • duschstol med rygg- och armstöd
  • förhöjningsdyna 7,5 cm vid operation för konstgjord knäled alternativt Coxitdyna 7,5 cm vid operation för konstgjord höftled.

Dessa hjälpmedel får du låna kostnadsfritt i sex månader. Har du behov av andra hjälpmedel än ovan ska du vända dig till Malmö stads kontaktcenter.

Hjälpmedelspaketet hämtar du själv på Hjälpmedelscentrum, men du behöver boka tid för hämtning.

Hjälpmedel för vårdnadshavare med funktionsnedsättning

Du som är vårdnadshavare med en funktionsnedsättning och har små barn kan hyra en höj- och sänkbar spjälsäng.

Du kan hyra spjälsäng max två år per barn och priset är 50 kronor i månaden.

Hjälpmedel för dig som flyttar inom, till eller från Malmö

Det är den kommun du är folkbokförd i som ansvarar för dina hjälpmedel.

Hyra hjälpmedel som privatperson

Du som bor eller vistas i Malmö stad har möjlighet att hyra hjälpmedel en kortare tid för fritidsaktiviteter som till exempel resa, utflykt eller hjälpmedel i fritidsboende. Uthyrningen sker på egenansvar. De hjälpmedel som finns för uthyrning är begränsat till de som finns i listan nedan.

Uthyrning av hjälpmedel sker endast för behov där det inte behövs bedömning och utprovning av legitimerad arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast.

  1. Uthyrning sker efter telefonkontakt med Hjälpmedelscentrum, telefon 040-34 75 00. Telefontid är helgfri vardag mellan klockan 08.30–12.00.
  2. Uthyrning av hjälpmedel sker från fastställt sortiment under förutsättning att det finns tillgängligt på lager. Bokning av hjälpmedel kan ske tidigast en månad innan avhämtning.
  3. Max hyrtid är tre månader.
  4. Hyrestagaren eller annan ansvarar själv för att hämta och lämna det bokade hjälpmedlet på Hjälpmedelscentrum, Regnvattengatan 2.
  5. Vid utlämning ges ingen instruktion av användning eller görs någon inställning av hjälpmedlet.