$left
$middle

Förintelsens minnesdag 2024

Den 27 januari uppmärksammar stadsarkivet Förintelsens minnesdag med samtal, musik och poesi. Programmet hålls på Malmö stadsbibliotek.

En röd ros står i järnvägsspåren framför Auschwitz
  • 27 januari kl 14–16.45
  • Malmö stadsbibliotek

Varje år den 27 januari hedras offren för Förintelsen, samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag 2005, i Sverige har det varit en nationell minnesdag sedan 2001.

Tid och plats

  • 27 januari klockan 14–16.45
  • Röda rummet, Malmö stadsbibliotek

Program

13.45 Musik med Tobias Allvin.

Tobias Allvin från klezmerbandet Tummel bjuder på en blandning av låtar med den östeuropeiska jiddishkulturen som gemensam nämnare.

14.00 Inledning med moderator Sara Glaser, skådespelare och statsvetare. Invigningstal av kulturnämndens ordförande Janne Grönholm (MP).

14.20 Tal av Göran Rosenberg, författare.

14.55 Paus.

15.15 Samtal med Barbro Posner utifrån hennes nyutgivna bok om föreningen Förintelsens Ögonvittnen i Malmö.

Barbro Posner är medlem i Berättargruppen Förintelsens efterlevande och dotter till Lea Gleitman, en av grundarna till Förintelsens Ögonvittnen i Malmö. Barbros bok lyfter fram de 20 ögonvittnenas mångåriga arbete i skolorna. Hon berör även ögonvittnenas roll i ett internationellt sammanhang samt belyser minnets betydelse inom judendomen.

15.50 Musik med Tobias Allvin. Repertoar: Rozhinkes mit mandeln, Gasn nign.

16.00 Samtal med Hanna Rajs och Anna Hofman.

Hanna Rajs är poet och författare, och dotterdotter till förintelseöverlevarna Dina och Jovan Rajs. Ett viktigt tema i hennes poesi är det judiska familjearvet sammanlänkat med antisemitismen, såväl den historiska som den nutida. Anna Hofman är doktorand vid Universität Hamburg. Ämnet för hennes avhandling är identitet och minne i poesi och poesifilm för den tredje generationen av Förintelsens efterlevande.

16.30 Hanna Rajs läser sin poesi.

16.35 Avslutande ord med Sara Glaser.

Minnesdagen arrangeras av Malmö stad i samarbete med Berättargruppen Förintelsens efterlevande vid Judiska Församlingen Malmö, ABF Malmö, Antirasistiska Filmdagar i Malmö och Malmö mot Diskriminering.

sv