$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Erikstorpsgatan

Villa Erikstorp. Foto: Sydsvenskans bildarkiv

  • Erikstorpsgatan
  • 1800-tal

Erikstorpsgatan är en tvärgata till Mariedalsvägen, parallell med Regementsgatan. Sitt namn har Erikstorpsgatan efter lantstället Erikstorp — "11 tunne- och två kappeland jord" — som ägdes av bryggaren Erik Svensson (1813-1873). Gården uppkallades efter honom.

Efter Eriks död ägdes Erikstorp av hans änkefru Rebecka, men arrenderades av åkaren Per Persson. År 1880 utbröt brand, gårdens två sammanbyggda korsvirkeshus brann ner. Per Persson dömdes mot sitt nekande till åtta års straffarbete för anlagd mordbrand.
 I ruinerna efter lantstället Erikstorp lät änkefru Rebecka Svensson uppföra Villa Erikstorp, en kyrkoliknande byggnad med nio rum, trädgård och garage. Villa Erikstorp låg på den plats där Nils Forsbergs plan ligger idag. Villa Erikstorp revs 1952.

sv