$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Friisgatan

Friisgatan
  • Friisgatan
  • 1800-tal

Friisgatan har fått sitt namn efter handlaren Hans Friis som levde 1819 -1887. Hans Friis ägde gården Möllevången. Han hade vin- och sprithandel, ångbåts- och speditionskontor, drev kafé och öppnade 1866 kafé och restaurang Tunneln.

Har du funderat över varför Friisgatan gör en så elegant böj? Förklaringen är att 1904 — vid tiden när gatan lades ut — hade Malmö en stadsingenjör vid namn Anders Nilsson (1844-1936) som vurmade för den medeltida staden med krökta gator, oregelbundna kvarter och små öppna platser. Anders Nilsson var också militär och är känd under namnet Major Nilsson. Han har lämnat efter sig ett flertal krökta gator i Malmö, till exempel Baltzarsgatan, Brogatan och Värnhemsgatan. Dock är den gata han fick uppkallad efter sig, Major Nilssonsgatan, spikrak.

sv