Malmö stad
$left
$middle

Vi bygger om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Friisgatan

Svartvitt foto av gata med ståtliga äldre byggnader, folkliv samt parkerade cyklar och bilar.

Rådmansvången, Friisgatan, Okänt årtal. Okänd fotograf/Stadsbyggnadskontoret/Malmö stadsarkiv 

  • Friisgatan
  • 1800-tal

Friisgatan sträcker sig mellan S:t Johannes plan i väster och Norra Parkgatan vid Folkets park i öster. Gatan har fått sitt namn efter handlaren Hans Friis som levde 1819–1887.

Friisgatan är belägen i Malmös delområden Rådmansvången och Möllevången, som fått sina namn efter två av stadens gamla odlingsvångar.

Historik

Handlare Hans Friis ägde under 1800-talet Möllevångsgården vid Folkets park. Han hade där vin- och sprithandel, ångbåts- och speditionskontor och drev kafé. 1866 öppnade han kafé och restaurang Tunneln.

Svartvitt foto av äldre man med skägg klädd i dubbelknäppt kavaj.

Porträtt av vice konsul Hans Jakob Fredrik Friis. Foto: Carl Wilhelm Roikjer/Malmö museum 

En krökt gata

I sin västra del gör Friisgatan en mycket elegant böj. Förklaringen till denna böj är att år 1904, när gatans sträckning lades ut, hade Malmö en stadsingenjör vid namn Anders Nilsson (1844-1936) som vurmade för den medeltida staden med krökta gator, oregelbundna kvarter och små öppna platser.

Svartvitt foto av en gata som svänger med ståtliga äldre byggnader längs sidorna.

Friisgatan 1969. Okänd fotograf/Malmö museum

Tanken bakom Friisgatans böj var att om man kommer gående från sydost så ska den slutna gatubilden plötsligt öppna sig och Johanneskyrkan visa sig i fonden. En vacker tanke! Pröva den och du ska se att den funkar.

Svartvitt foto av en gata som mynnar ut vid en kyrka.

Friisgatan och S:t Johannes kyrka. Foto: © Bertil Jönsson/Malmö museum

Friisgatan idag

Utöver att Friisgatan bokstavligt talat svänger, kanske man kan säga att den även svänger i bildlig bemärkelse. Från att ha varit en oansenlig tvärgata till Södra Förstadsgatan har den på senare år utvecklats till en "innegata", sommargata, och från sommaren 2025 en permanent gågata. Priserna på bostadsrätter har stigit och längs gatan trängs kaféer och restauranger, modebutiker, antikhandlare, med mera. Det mesta är koncentrerat till gatans norra sida, till kvarteret med det välkända namnet Korpen.

Del av gata med trottoar, träd, kafé med markiser utfällda,
och cyklar parkerade.

Friisgatan, 2016. Foto: Anisa Awil/Malmö stadsarkiv 

Logen

Den gamla konsertlokalen Logen med Klubb Bongo låg vid Friisgatan, i en rivningsfastighet nästan ända nere vid Bergsgatan. På den tiden (1960-talet) var företaget Mazetti ännu i gång och området luktade choklad. "Logen" uttalades på svenska, men den var ursprungligen en ordenslokal, alltså en ”loge” med franskt uttal. På Logen hölls under 60-talet många konserter med jazz och rock. Till exempel spelade Jimi Hendrix samt banden Small Faces och Yardbirds där.

Kuriosa: Fler krökta gator

Anders Nilsson, som låg bakom Friisgatans böj, var också militär och känd under namnet Major Nilsson. Han har lämnat efter sig ett flertal gator med krökta sträckningar i Malmö, till exempel Baltzarsgatan, Brogatan och Värnhemsgatan. Dock är den gata han fick uppkallad efter sig, Major Nilssonsgatan, spikrak.

  • Gator i Malmö. Gator, parker och stadsdelar från 1300-talet till vår tid. 1999.
  • Nilsson, Anders, Minnen och anteckningar av en 85-åring. 1929.  

Sidan senast uppdaterad:

sv