$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Fersens väg

Fersens väg. Bilden tagen tidigast 1923

  • Fersens väg
  • 1887-89]

Fersens väg lades ut åren 1887-89, då under namnet Villagatan medan man planerade för en omkringliggande villabebyggelse. Men planerna ändrades, likaså gatans namn. Från och med 1904 heter den Fersens väg efter Fabian von Fersen som på 1600-talet var generalguvernör över Skåne, Halland och Blekinge. Denna inte särskilt långa allégata sträcker sig från Regementsgatan till Rönneholmsvägen och mynnar i piazzan framför teatern.

Historik

Sin första storhetstid upplevde Fersens väg sommaren 1914 då paradgatan ledde upp till entrén till den stora Baltiska utställningen. Besökarna kunde komma med elspårvagn från Centralstationen, via Norra Vallgatan, Slottsgatan och Fersens väg till en hållplats alldeles framför entrén. Ville man stanna över natten låg det nybyggda Grand Hotel Fersen på bekvämt gångavstånd. Hotellet — modernt och välutrustat — var ritat av arkitekterna Ewe & Melin. Efter utställningen byggdes huset om till bostäder.

sv