$left
$middle

Djurens fantastiska funktioner

Upptäck de roliga och smarta sätt djur använder för att överleva. Den ofarliga mjölksnoken ser ut som den giftiga korallormen. Dolksvansen har funnits på jorden sedan före dinosauriernas tid. Hur går det till? Vilka djur hoppar högst, springer snabbast, är giftigast? Välkommen hit för en upptäcktsfärd!

Foto: Jenny Eliasson / Malmö museum.

I denna avdelning får du lära dig mer om de olika specialanpassningarna som finns i djurriket. Evolutionen har över årmiljoner lett fram till en mängd fantastiska funktioner. Vad sägs om en fisk med ett eget metspö i pannan, insekter som ser ut som torkade löv eller en bläckfisk som kan ändra färg och skruva upp locket på burkar.

Lär dig om evolutionen, om kamouflage och jaktstrategier. Träffa de fruktade men ganska försiktiga pirayorna. Allt, och mycket mer, finns här hos oss på Akvariet!

Möt våra pirayor - om du vågar!

Henrik och Cecilia besöker museets pirayor. I Malmö museums akvarium finns det rödbukade pirayor. De är snabba på att bitas när det vankas mat. Ibland är de så snabba att de råkar bita varandra.

Text

  • Det här är djurens hem och lugn, tyst och försiktig. Djuren kan bli skrämda av höga ljud eller om man knackar på rutorna.
  • Det är ganska mörkt i Akvariet men det är viktigt att inte använda blixt vid fotografering.
  • Våra ormar finns i terrarier på flera platser i lokalerna, kan var bra att vara förberedd på om man är ormrädd.

Följ Akvariet på Instagram! Under #veckanslillavän postar vi bilder och filmer på djuren som bor på Akvariet. Konto: Malmö museum (@malmomuseer)

Akvariet hittar du på Slottsholmen. Gå genom museibutiken rakt fram och ner en halvtrappa. Hiss finns.

sv