$left
$middle

Villkor och regler för boendeparkering

För att få boendeparkeringstillstånd för ditt fordon är det flera villkor som behöver uppfyllas och regler som ska följas. Det finns också boende inom ett område som inte kan få ett boendeparkeringstillstånd.

Boendeparkering innebär att du får parkera för en rabatterad taxa på gatumark inom det boendeparkeringsområde där du är folkbokförd. Du betalar en mindre summa per dygn i stället för per timme för din parkering och har möjlighet att parkera ditt fordon en längre tid på samma plats än besökare.

Villkor som ska uppfyllas för boendeparkering

Du och ditt fordon måste uppfylla villkoren nedanför för att kunna få ett giltigt boendeparkeringstillstånd.

Du ska vara folkbokförd på en giltig adress inom ett boendeparkeringsområde för att kunna få boendeparkering.

Om fastigheten där du bor enligt bygglovet ska anordna p-platser är adressen ogiltig och du kan inte få boendeparkeringstillstånd.

Du som ansöker om boendeparkering ska stå som ägare av fordonet hos Transportstyrelsen.

Du kan endast få boendeparkeringstillstånd för ett fordon.

Du kan bara få ett boendeparkeringstillstånd om du är över 18 år och har ett körkort.

Ansöker du om boendeparkering för en tjänstebil eller ett fordon registrerat på ditt företag behöver du intyga vissa uppgifter tillsammans med din ansökan.

Om du är anställd och har tjänstebil ska du bifoga ett intyg från arbetsgivaren som visar att du får använda bilen privat samt att du förmånsbeskattar detta (ett nyttjanderättsavtal).

Om du är egenföretagare med fordonet registrerat på företaget ska du bifoga intyg som visar att du äger ditt företag i din ansökan om boendeparkering.

Ansöker du om boendeparkering för ett fordon registrerat utomlands ska du bekräfta fordonets ursprungsland och att du är ägare till fordonet genom att bifoga ett intyg i din ansökan.

Boendeparkering för tillfälligt boende utfärdas vid en varaktighet av minst tre månader. Du måste ange ett slutdatum samt syfte för det tillfälliga boendet i din ansökan (exempelvis tillfälligt arbete/tillfälliga studier).

Regler för dig med boendeparkering

Följande regler gäller för boendeparkering. Följer du inte reglerna kan det innebära att du får en parkeringsanmärkning och får betala en felparkeringsavgift.

Ett tillstånd för boendeparkering innebär att du får parkera billigare på gatumark i ditt område, inte att en parkeringsplats reserveras för ditt fordon.

Fordonet måste alltid flyttas under tiden parkeringsförbud gäller på en parkeringsplats, exempelvis vid miljöparkering eller en tillfällig trafikavstängning.

Du kan parkera ditt fordon i upp till sju dagar i följd.

Du kan köpa en biljett månadsvis, men du måste fortfarande flytta ditt fordon efter sju dagar.

Önskar du parkera i mer än sju dagar på samma plats får du hyra en parkeringsplats av exempelvis Parkering Malmö.

Tillståndet gäller på lediga parkeringsplatser i ditt boendeparkeringsområde där det finns en tilläggsskylt för boendeparkering.

Du kan inte ställa dig i ett annat boendeparkeringsområde där du inte har tillstånd.

Fordon du inte får boendeparkering för

Du kan inte ansöka om boendeparkering för ett lånat fordon. Du som ansöker ska stå som registrerad ägare av fordonet hos Transportstyrelsen. Detta gäller även privata överenskommelser.

Du kan inte få boendeparkeringstillstånd för fordon med totalvikt på över 3,5 ton

Ett fordon som är registrerat som avställt hos Transportstyrelsen eller har belagts med körförbud kan inte få ett boendeparkeringstillstånd.

Vissa kan inte få boendeparkering i ett område

Du har inte möjlighet att få boendeparkering om du bor i en fastighet som enligt bygglov ska anordna p-platser i överensstämmelse med parkeringsnormen.

Då är det fastighetsägarens ansvar att ordna parkeringsplats, antingen på tomten eller i garage. Detta står i plan- och bygglagen.

Om inte din fastighetsägare kan hjälpa dig med parkering rekommenderar vi dig att kontakta ett av parkeringsbolagen som är verksamma i Malmö:

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv