$left
$middle

Digitalt nyckelsystem - frågor och svar för fastighetsägare

Malmö stad använder sig av digitala lås - Phoniro Lock. Detta möjliggör att hemtjänstpersonal genom sin tjänstemobil utan fysiska nycklar, kan komma in till de personer som har vårdinsatser (brukare). Tekniken bakom Phoniro Lock är väl beprövad och används redan i ett 100-tal kommuner.

Digitala nycklar innebär en kvalitetsförhöjning både för dig som fastighetsägare, för brukare och för personal genom ökad säkerhet och spårbarhet.

Digitala nycklar, sammanfattning

  • Personalen kommer snabbt fram till brukaren eftersom de slipper hämta nyckel i hemtjänstlokalen. Det är speciellt viktigt vid larmsituationer.
  • Installationen innebär att antalet nycklar och taggar i omlopp till fastigheten minskar.
  • Endast behörig personal inom hemtjänst och hemsjukvård kan öppna med digital nyckel, och det fungerar enbart när personen står utanför entrédörren.
  • Den digitala nyckeln är unik för varje dörr. Öppning sker genom specifik tjänstemobil och informationen är krypterad.
  • Varje gång personal låser upp och låser dörren så loggas det i systemet vem som gör det och tidpunkt, vilket ger en trygghet och möjlighet att spåra vid behov.
  • Det är en säker nyckelhantering då både tjänstemobil och det digitala låset kan spärras i systemet för användning.
  • Montering och installation sker av yrkesprofessionell personal och som regel sker ingen åverkan på varken dörr eller karm.
  • Låset påverkar inte skalskyddet och försäkringar eller dörrens brandklassning.
  • Alla boende i fastigheten använder sina nycklar, nyckelbrickor eller kod som vanligt.

Mer om det digitala nyckelsystemet

Systemet innebär att portdörren till er fastighet, samt de dörrar där det bor brukare, kompletteras med en digital låsenhet. Dörren öppnas med en krypterad digital nyckel som skickas med hjälp av Bluetooth-teknik från personalens tjänstemobil.

I merparten av fallen görs ingen åverkan på dörr eller karm, se mer under Frågor och svar. Installation bekostas i sin helhet av Malmö stad och all montering sker av yrkesprofessionell personal.

Main Entrance (ME)

Som första val installeras en Main Entrance-enhet (ME) i portdörren. Enheten är nätansluten och kopplas om möjligt på det befintliga elslutblecket. Låset är inte synligt från utsidan. Om man inte kan montera låset tillsammans med elsutblecket kan det i vissa fall monteras tillsammans med dörrautomatik och ibland kan man behöva dra strömkablar och fästa en dosa i exempelvis taket. Om det inte finns möjlighet att tillgå el i porten väljer man oftast i första hand en annan typ av lås som inte drivs med ström utan med batterier, se nedan om Any Entrance (AE). Alternativt görs installation med fast matning och transformator. Installationen inklusive kabeldragning görs så diskret som möjligt.

Teknisk information för ME-enhet

  • Omgivningstemperatur: -35–+55 grader Celsius.
  • Strömförsörjning: 12–24 VAC/DC.
  • Energiförbrukning: cirka 1 milliwatt.
  • Vikt: 26 gram.
  • Storlek: 87 x 23 x 15 millimeter.

Any entrance (AE)

En Any Entrance-enhet (AE) kan bli aktuell i de fall då det inte finns elslutbleck i porten. Vid montering av en AE-enhet ersätts befintligt vred med ett mekaniskt motordrivet vred. AE monteras på entrédörrens eller portens insida.

AE drivs med inbyggt batteri och påverkar inte dörren eller portens befintliga låsfunktioner. AE är förstärkt mot stöld och yttre åverkan samt brandtestad enligt IEC 62692.

Frågor och svar om installation av digitala lås

Nej, låsen kostar inget för varken dig som fastighetsägare eller för de brukare som bor i huset. Det digitala låset samt montering, demontering, service och underhåll bekostas av Malmö stad.

Ja, Malmö stad behöver ett medgivande från dig som fastighetsägare innan vi gör någon installation på portdörr eller annan passage. I samband med installation tar vi kontakt med den du angett som kontaktperson för monteringen.

Ingen åverkan görs som regel på de dörrar eller passager där det digitala låset monteras. För portar görs montering av ME-enhet i huvudsak i dörrkarmen i hålrummet för elslutblecket, alternativt tillsammans med dörrautomatik eller i innertaket, och i dessa fall kan man behöva dra strömkablar till en dosa. Vid montering av en AE-enhet ersätts befintligt vred med ett mekaniskt motordrivet vred och ingen åverkan görs på dörrar eller passager.

Det befintliga låset är i oförändrat skick efter monteringen.

Det är enkelt att montera låsen. Det tar i de flesta fall cirka 20 minuter.

Nej, alla boende i fastigheten använder sina nycklar, nyckelbrickor eller kod som vanligt.

Nej, det digitala låset förändrar inte försäkringsskyddet (skalskyddet) för fastigheten. Inte heller brandklassning påverkas.

De digitala låsen är klassade enligt Stöldsskyddsföreningens normer SSF3522, SSF1091 och SSF1075.

När brukaren flyttar avaktiveras den digitala låsenheten i entréporten i systemet om det inte finns andra brukare på adressen. Portlåset återaktiveras om en ny brukare flyttar in i fastigheten. Den digitala låsenheten på brukarens dörr monteras ner och dörren återställs till det skick den var innan låsenheten monterades.

Nej, alla mobiltelefoner som används med de digitala låsen är tjänstemobiler inom Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad. En tjänstemobil som inte används för tillfället spärras i systemet och är obrukbar.

Varje registrerad tjänstemobil är unik och har personliga inloggningsuppgifter och begränsade behörigheter. Inloggad personal kan enbart låsa upp de dörrar som personalen behöver komma igenom för att kunna utföra insatser.

Låsen och systemet uppfyller och är godkänt enligt SSF 1075, SSF 1091. Bland annat används AES 256 i kommunikationen med tidsbegränsade engångsnycklar. Varje lås har en unik kryptonyckel. Mobiltelefonen kommunicerar med låsen via Bluetooth low energy (BLE). All kommunikation sker krypterat via HTTPS.

Med lösningen Main Entrance (ME) är det önskvärt att nätansluta till fastighetens strömkälla. Det går även i vissa fall att lösa med en extern batterikälla. I händelse av att fastigheten helt saknar ström monteras en AE enhet som är helt batteridriven. Malmö stad ombesörjer i det fallet batteribyte.

För att öppna en entré utrustad med ME krävs nätspänning, om ME är integrerat med fastighetens strömkälla. ME kan också ha installerats med ett externt batteri och i dessa fall kommer ME att fungera vid strömavbrott via batteriförsörjning.

Om ME är integrerat med fastighetens strömkälla behövs det nyckel för att öppna porten men det beror på hur porten är programmerad då ME följer portens grundprogrammering. Exempelvis om fastighetsägaren har valt att programmera den till att vara i öppet läge om strömmen går. Om porten blir helt strömlös behöver man nyckel och man kan då inte heller komma in med tagg eller kod. Hemtjänsten förvarar en extra säkerhetsnyckel samt tagg till brukare och därmed även port.

För att öppna en dörr utrustad med de digitala låsen krävs inte mobiltelefontäckning.

De digitala låsen drivs av specialbatterier med lång hållbarhet. Systemet varnar innan det är dags att byta batteriet. Malmö stad ser till att batteribyte sker.

Webbinarium med frågor och svar

Du som vill veta mer om projektet kan ta del av ett webbinarium med en presentation som gavs till fastighetsägare i det första installationsområdet.

Vid tekniska frågor kring montering

Certego
Telefon: 0771-14 65 90
E-post: order.malmo@certego.se

Kontaktuppgifter Malmö stad

E-post: digitalanycklar.hvof@malmo.se

sv