Ungdomsteamet Lyftet
Familjebehandlarna på Lyftet bedriver ungdoms- och familjebehandling inom socialtjänsten. Lyftet riktar sig till ungdomar i åldrarna 12–21 år som har problematik inom kriminalitet och/eller missbruk, begynnande kriminalitet och annat socialt nedbrytande beteende.
Målen för behandlingsarbetet i Lyftet utformas efter socialsekreterarens uppdrag och genom dialog med ungdomen och familj.
Syftet med insatsen är att förhindra eller minska problem som framför allt handlar om kriminalitet, droganvändande och annat destruktivt beteende. Men det kan också handla om bekymmer som ung kan ha i förhållande till skolan, vänner eller i hemmet. Fokus för arbetet är att förbättra den unges beteende och relationer i förhållande till sin omgivning och sitt nätverk, öka skyddsfaktorer och minska riskfaktorer samt att möjliggöra nya beteenden.
Tiden som ungdomen har insats på Lyftet kan variera och är individuellt anpassad efter ungdomens behov och måluppfyllelsen. Familjebehandlarna erbjuder hög flexibilitet i möjligheterna att, och hur, vi möter den unge, dess familj och nätverk. Lyftet har alltid behandlare i beredskap för att stötta familjer och ungdomar efter kontorstid, kvällar och helger, om eller när ordinarie behandlare inte finns tillgänglig.
Det krävs beslut från en utredande socialsekreterare i Malmö stad för att du ska kunna ha rätt till insatser från Lyftet. Har du ingen socialsekreterare kan du kontakta socialtjänstens mottag för barn och familj.
Lyftets arbetssätt
Insatsen är multimodal, det vill säga att vi arbetar med flera behovsområden i den unges liv. Det finns en tydlig systemteoretisk grund där innehållet i behandlingsarbetet är individuellt anpassat utifrån den unge och dess familjs behov och möjligheter. Behandlingsarbetet kan till exempel bestå av
- individuella samtal med ungdomen
- föräldrasamtal, familjesamtal
- behandlingsprogram
- samverkansmöten
- drogtestning
- social färdighetsträning
- hembesök
- olika typer av aktiviteter i förhållande till fritid och sysselsättning.
Behandlingen är samverkansbaserad vilket innebär att aktörer viktiga för ungdomen och familjen samverkar i syfte att stämma av och samarbeta kring överenskomna mål. Det sker exempelvis genom gemensamma möten med till exempel skola, polis eller BUP.
Sidan senast uppdaterad: