Ubåtens förskola

Ubåtens förskola är en nybyggd förskola vid Einar Hansens esplanad i Varvsstaden, Västra Hamnen. På vår lummiga gård möter barnen spännande utmaningar som buskage med gångar, träd och klätterställningar, rutschkana, sandlek, rollek med mera. I närområdet finns även tillgång till vackra miljöer samt bibliotek och museum för den nyfikne.

Om förskolan

Ubåten har fyra avdelningar som är fördelade på tre plan. På plan ett och två finns vardera två avdelningar och på plan tre har vi gemensamma utrymmen. Varje avdelning har en egen ateljé som bjuder in till både kreativt skapande och utforskande. Tillsammans bygger vi en välkomnande atmosfär, en lärande organisation och en reflekterande kultur med fokus på barnens hållbara och livslånga lärande.

Hos oss lagar vi frukost och mellanmål på plats medan lunchen levereras från Neptuni skolan.

Utbildning i förskolan

Hos oss arbetar vi i projekt och utforskar tillsammans med utgångspunkt från läroplanen samt barnens intressen och funderingar. Det innebär att vi lyssnar på barnen och deras idéer så att de ska känna sig delaktiga.

Vi utformar varje aktivitet så att barnen ges rikligt med tid, rum och material som är anpassat efter behov och intresse. På så sätt vill vi stimulera fantasi, kreativitet och förmågan att leka - båda själva och tillsammans. Att skapa tillsammans med hjälp av digitala verktyg är en del av undervisningen och något vi arbetar med både inom- och utomhus.

En dag på förskolan

Förskolan öppnar klockan 6.15 på avdelningen Sjöbjörnen. Vi serverar en varierad och näringsrik frukost klockan 8:00 varje dag. Under förmiddagen äter barnen frukt. Därefter följer pedagogerna den planerade undervisningen kopplad till det projekt vi håller på med för stunden.

När klockan slår 11 äter vi lunch. Efter lunchen sover de yngsta barnen och de äldre får en uppevila med en lugn aktivitet, högläsning/sagostund. Vi äter mellanmål klockan 14.00 och de allra flesta dagar erbjuds barnen utevistelse även på eftermiddagen. Vid klockan 16.30 samlas vi på stängningsavdelningen Sjöbjörnen och varvar ner för att avsluta förskoledagen tillsammans. Klockan 17:30 stänger förskolan.

Introduktion och inskolning

På vår förskola har vi två veckors inskolningsperiod där du som vårdnadshavare aktivt deltar. Med det menas att du är med och deltar på förskolan tillsammans med ditt barn, dock ej under alla inskolningstimmar. Upplägget anpassas efterhand och det är varje barns behov som styr.

Räkna med att vara med varje dag den första tiden för att ditt barn som få en mjuk övergång in i förskolans värld. Det är också viktigt att du som vårdnadshavare känner dig redo och trygg med att lämna ditt barn hos oss. Självklart vill vi samarbeta med dig för att inskolningen ska bli så bra som möjligt och vi är lyhörda för dina önskemål.

Kommunikation med vårdnadshavare

Vi sätter högt värde på en god och respektfull kommunikation mellan våra vårdnadshavare och personal. En gång per år bjuder vi in alla vårdnadshavare till ett möte där pedagogerna berättar om avdelningens pedagogiska arbete och dess innehåll. Våra pedagoger värnar också om den dagliga kontakten vid hämtning och lämning. Vi erbjuder uppföljningssamtal två månader efter inskolningen och ett utvecklingssamtal varje år. Informationsbrev skickas ut kontinuerligt från varje avdelning.

Besöka förskolan

Den 14 september klockan 10.00 välkomnar vi till öppen visning på förskolan.
Övriga visningar sker i överenskommelse med vårdnadshavare som blivit erbjuden plats eller tackat ja till plats på Ubåtens förskola. Boka ditt besök med biträdande rektor, Ljiljana Korac. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.

För barnens säkerhet behöver ni visa legitimation vid besöket.

Viktiga datum

Förskolan är stängd för verksamhetsutveckling:

  • 1 september 2023
  • 13 november 2023

Våra avdelningar

Sjöbjörnen: 0766-26 05 62
Bävern: 0766-26 05 54
Sälen: 0766-23 99 98
Delfinen: 0766-26 02 29
Hajen: 0766-23 99 55
Kök: 0732-33 45 73

Namnen på våra avdelningar är tagna efter ubåtar som tillverkats på Kockums.

Utbildningsområde B

Utbildningsområde B

Kontakta oss

sv