$left
$middle
Handledare inom Ung i sommar kan få stöd innan, under och efter praktiken.

Välkommen till Ung i sommars handledarportal!

Här har vi samlat information som du som handledare kan ha som stöd innan, under och efter praktiken.

På Mina sidor kommer du se praktikanternas kontaktuppgifter när de har tackat ja till sin praktikplats. Det är också där som du närvarorapporterar de praktiserade timmarna.

Innan praktiken

Här hittar du checklistor, schemamall och inspiration till praktikuppgifter. Tips inför första praktikdagen och vad som är bra att tänka på innan praktiken startar.

Under praktiken

Här finns exempel på hur du gör en bra introduktion, en blankett för riskbedömning och en checklista med tips för en bra praktik. Du hittar även "Konsekvenstrappan" som kan vara till hjälp om det skulle fungera mindre bra samt hur du ska göra om en skada skulle uppstå.

Efter praktiken

Dubbelkolla att all närvaro är inrapporterad och att praktikanten är avslutad i systemet. Här finns även förslag på vad ni kan ta upp vid en intern utvärdering av sommarpraktiken.

Maxa praktiken!

Ung i sommar skapar möjligheter för ungdomar att få inblick i hur arbetslivet fungerar. Som handledare kan du genom Maxa Ung i sommar hjälpa ungdomar att få med sig arbetsmarknadskunskap som hjälper dem inför framtida studie- och yrkesval.

Aktuellt

Närvarorapportera Period 1

På fredag den 12 juli ska "julitimmarna" för period 1 rapporteras in. Även timmar som inte rapporterats in ännu för juni. När samtliga timmar är inrapporterade för en praktikant ska praktikanten också avslutas inne på Mina sidor. När en praktikant är avslutad så vet vi på Ung i sommar att fler timmar inte ska rapporteras in.

Under praktiken

Läs gärna avsnittet "Under praktiken" nu när praktiken är igång. Här har vi samlat information om Första praktikdagen, Närvaro och avstämning, Problem, olycka, frånvaro och Sista praktikdagen.

Arbetsmiljö

Praktikanter ska precis som övriga anställda ha en god arbetsmiljö (detta enligt lag 2000:625 lag om arbetsmarknadspolitiskt program) och när ni tar emot Ung i sommar-praktikanter ska arbetsplatsen följa arbetsmiljölagens regler om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Frågor och svar

Här hittar du de mest förekommande frågorna och svaren om att ta emot en sommarpraktikant.

Material

Här har vi samlat allt material och länkar som du hittar på de övriga sidorna för att det ska vara lättillgängligt för dig som handledare.

Konsekvenstrappa

Om praktikanten missköter sig är viktigt att påtala och försöka ändra på det som inte fungerar så tidigt som möjligt, för att ge praktikanten möjlighet till förändring och förbättring. Med tidiga och förebyggande insatser strävar vi mot att praktiken inte ska behöva avbrytas.

Kontaktinformation och länkar

sv