$left
$middle

Under praktiken

Nedan hittar du riktlinjer och råd till dig som handledare för att praktiken ska bli så lyckad som möjligt för praktikanten och för er arbetsplats.

  • Möt upp och välkomna praktikanten. Stäm av namn och kontaktuppgifter.
  • Ta en rundvandring och ge en presentation av arbetsplatsen.
  • Informera om praktikantens schema och praktiktider.
  • Gå igenom praktikuppgifter, hur de ska utföras på ett säkert sätt och vad praktikanten inte får göra.
  • Gör en brand- och säkerhetsgenomgång.
  • Gör en riskbedömning.
  • Se till att praktikanten har dina kontaktuppgifter samt vem praktikanten ska vända sig till vid sjukdom/frånvaro.
  • Informera om regler och rutiner för just er arbetsplats.

Ta gärna närvaro på daglig basis. Vi på Ung i sommar-kontoret kommer att påminna dig via SMS när närvaron ska rapporteras. Rapporteringen sker på Mina sidor i månadsskiftet och när perioden är slut.

Gör dagliga avstämningar i slutet av dagen. Ni kan prata om vad som fungerat bra och vad som eventuellt fungerat mindre bra. Har praktikanten några frågor? Finns det något praktikanten skulle vilja lära sig mer om? Avsluta dagen med att ge praktikanten positiv feedback. Det kan räcka med ett ”Bra jobbat” eller ”Roligt att ha dig här”.

Reflektera också kring vad som har fungerat bra och vad som kan bli bättre i ditt handledarskap.

Om det uppstår problem, ha ett klargörande samtal med praktikanten för att tydliggöra problembilden och vad som inte fungerar. Vänta inte med detta samtal utan ta det så snart som möjligt. Tillsammans kan ni arbeta för att en förbättring ska ske. Använd gärna Konsekvenstrappan.

  • Olycksfall, tillbud eller ohälsa ska alltid rapporteras till Ung i sommar. Vi följer upp händelsen och gör anmälan om arbetsskada/tillbud.
  • Praktikanterna får endast ersättning för de timmar de är på plats. Större ändringar i scheman ska ske i samråd med Ung i sommar.
  • Kontakta praktikanten om den inte dyker upp (uppgifter finns på Mina sidor). Prova att både ringa och skicka SMS. Om du inte får kontakt, trots flera försök, kontakta Ung i sommar.

Låt gärna praktikanten utvärdera sin praktik hos er! Se tips på reflektionsfrågor nedan.

  1. Vad har fungerat bra respektive mindre bra på praktikplatsen?
  2. Hur har handledningen fungerat?
  3. Har praktikanten fått en bra bild av vad arbetsplatsen gör?
  4. Vad har praktikanten lärt sig från arbetsplatsen?
  5. Hur kan praktiken bli bättre för nästa praktikant?

Praktikintyg

Fyll i praktikantens praktikintyg sista dagen av praktiken och ge till praktikanten. Det är ett viktigt erfarenhetsbevis som praktikanten senare kan uppvisa vid exempelvis jobbsökande. Intyget har skickats hem till praktikanten innan praktikstart men du kan även skriva ut det här.

Kontaktuppgifter närmast anhörig

Ibland önskar handledare och kontaktpersoner uppgifter till praktikantens närmast anhörig. Praktikanten har ingen skyldighet att lämna ut uppgifter om sina närstående till praktikplatsen, men det står fritt som handledare att fråga. Oftast aktualiseras behovet att nå närmast anhörig i samband med en särskild situation. Ung i sommar har kontaktuppgifter som praktikanten uppgett i sin ansökan. Finns behovet att komma i kontakt med närmast anhörig behöver man vända sig direkt till Ung i sommar som kontaktar vidare.

Kontakta oss

Ung i sommar

Telefon:
040-34 23 23
sv